Uitgelicht: cijferseizoen staat voor de deur
(ABM FN-Dow Jones) Met het cijferseizoen voor de deur is het interessant te zien wat de experts verwachten.
Het resultatenseizoen start deze week traditiegetrouw met de kwartaalcijfers van de Amerikaanse banken en die van 'chipper' ASML.
"De markt gaat uit van een winst- en omzetgroei voor bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500 van respectievelijk +5,8 procent en +3,7 procent", aldus beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO.
Voor de Europese Stoxx 600 wordt een winst- en omzetdaling van respectievelijk -0,2 procent en -3,0 procent verwacht. "Europese bedrijven tonen dit en komende cijferseizoenen waarschijnlijk nog wat zwakte qua groei vanwege de handelstarieven", denkt Wessels.
Beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING Investment Office vulde aan dat de verwachtingen inderdaad "bijzonder laag" zijn. Een positieve uitzondering daarbij wordt de techsector, denkt Wiersma. Deze bedrijven zullen weer een goede groei hebben laten zien. Duurzame consumentengoederen hebben het daarentegen een heel stuk slechter gedaan. "En de rest zit daar tussenin met, met dus heel grote verschillen,maar per saldo dus geen of weinig winstgroei."
Wiersma kijkt bij de kwartaalcijfers vooral ook naar wat de bedrijven aan vooruitzichten afgeven.
De tweede helft van 2025 wordt een volatiele periode, "met de nodige uitdagingen", verwacht beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van ING Investment Office. "Daarom kiezen we voor een neutrale weging voor aandelen in onze portefeuille."
Op sectorniveau zijn er wel duidelijke voorkeuren, aldus Juvyns, namelijk Amerikaanse tech en financials, zowel in de VS als in Europa.
Klik hier voor: Amerikaanse tech en financials dé sectoren voor de tweede jaarhelft
In aanloop naar de kwartaalcijfers besloten verschillende banken om hun koersdoelen voor de S&P 500 index te verhogen.
Zo ging het koersdoel van Bank of America van 5.600 naar 6.600 punten.
"Het is gevaarlijk om het Amerikaanse bedrijfsleven te onderschatten", waarschuwde aandelenanalist Savita Subramanian van Bank of America.
En ook Goldman Sachs werd positiever. Bij deze bank ging het koersdoel voor de S&P 500 index van 6.500 naar 6.900 punten.
"Een veerkrachtige prognose voor de winstgroei in 2026, de hervatting van de renteverlagingen door de Fed en een neutrale positionering van beleggers pleiten voor verder opwaarts potentieel voor de markt, nu de recente, beperkte rally zich uitbreidt", aldus Goldman Sachs.
De zakenbank verwacht dat de winst per aandeel voor de S&P 500 in zowel 2025 als 2026 met 7 procent zal stijgen.
Een onzekere factor is daarbij de handelsoorlog. Welke tarieven gaan er gelden?
Toch denkt aandelenstrateeg David Kostin van Goldman dat de vertering van tarieven "een geleidelijk proces" zal zijn en grote bedrijven lijken "een buffer te hebben door de voorradenopbouw vóór de tariefverhoging".
Gezien de recente records van de S&P 500 zou een verdere stijging in lijn zijn met de geschiedenis, wanneer de Fed zijn renteverlagingen hervat, meent Goldman.