Siemens: resultaten 2e kwartaal
Siemens komt met de cijfers van het tweede kwartaal.
Achtergrondinformatie
ANP-bericht van 17-05-2023
MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Duitse industrieconcern Siemens heeft zijn verwachtingen voor het hele boekjaar opnieuw opgeschroefd dankzij een sterke groei van de orders. Siemens lijkt daarmee vruchten te plukken van de grote strategische reorganisatie van zijn activiteiten, waarbij het bedrijf zich meer is gaan richten op softwaregestuurde productlijnen met hogere winstmarges en minder op de productie van zware machines.
Siemens heeft veel van zijn kleinere divisies verkocht en bedrijven als gasturbinemaker Siemens Energy en de fabrikant van medische apparatuur Siemens Healthineers op eigen benen gezet. Het bedrijf zag de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar, het tweede kwartaal voor Siemens dat een gebroken boekjaar heeft, met 15 procent stijgen tot 19,4 miljard euro. De nettowinst steeg tot 3,5 miljard euro. Zowel de omzet als de winst vielen hoger uit dan kenners hadden verwacht.
Voor het huidige boekjaar rekent Siemens nu op een omzetgroei van 9 tot 11 procent. Eerder werd nog uitgegaan van een groei tussen 7 en 10 procent. Het bedrijf heeft daarbij nog voor een recordbedrag van 105 miljard euro aan orders op de plank liggen. Dat komt vooral door een record aan bestellingen bij het onderdeel dat treinen maakt. Na een sterke stijging van de vraag tijdens het fiscale tweede kwartaal, verwacht Siemens wel dat de orders in de tweede jaarhelft zullen normaliseren.
Locatie: München, Beieren, Duitsland (17/5 07:00)
Commerzbank: resultaten 1e kwartaal
Commerzbank, een van de grootste banken in Duitsland, komt met de resultaten voor het eerste kwartaal.
Meer informatie
+49 (0)69 136 22830 mediarelations@commerzbank.com
Locatie: Frankfurt am Main, Hesse, Duitsland (17/5 07:00)
Aegon: resultaten 1e kwartaal
Meer informatie
Dick Schiethart dick.schiethart@aegon.com +31 (0)70 344 8821.
Locatie: Aegon hoofdkantoor, Den Haag, Zuid-Holland, Nederland (17/5 07:30 - 17/5 10:00)
Just Eat Takeaway: algemene aandeelhoudersvergadering
Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway houdt de algemene aandeelhoudersvergadering.
Meer informatie
press@justeattakeaway.com +31 (0)20 708 5073
Locatie: Takeaway.com N.V. Oosterdoksstraat 80 1011 DK, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland (17/5 14:00 - 17/5 15:00)
Pharming Group: algemene aandeelhoudersvergadering
Pharming Group houdt de algemene aandeelhoudersvergadering. Het Nederlandse biotechbedrijf richt zich vooral op de ontwikkeling van innovatieve therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziekten.
Meer informatie
info@pharming.com +31 (0)71 5247 400
Achtergrondinformatie
Het Nederlandse biotechbedrijf richt zich vooral op de ontwikkeling van innovatieve therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziekten.
Locatie: Corpus Congress Centre, Willem Einthovenstraat 1, 2342 BH, Oegstgeest, Zuid-Holland, Nederland (17/5 14:00)
Corbion: algemene aandeelhoudersvergadering
Voedingsconcern Corbion houdt de algemene aandeelhoudersvergadering.
Meer informatie
press@corbion.com
Locatie: Jakarta Hotel Amsterdam, Javakade 766, 1019 SH, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland (17/5 14:30)
B&S Group: algemene aandeelhoudersvergadering

Distributeur en groothandelaar B&S Group, die zich bezighoudt met bevoorrading van cruiseschepen en luchthavens, houdt een algemene aandeelhoudersvergadering.
Locatie: Hotel Le Royal, 12 Boulevard Royal, Luxembourg, Luxemburg, Luxembourg, Luxemburg (22/5 09:30)
Algemene aandeelhoudersvergadering Shell, Milieudefensie demonstreert

Oliemaatschappij Shell houdt de algemene aandeelhoudersvergadering. Milieudefensie gaat demonstreren bij de bijeenkomst.
Achtergrondinformatie
ANP-bericht van 15-05-2023
DEN HAAG (ANP) - Shell houdt zich niet aan het klimaatvonnis van de rechter volgens Milieudefensie. De organisatie, die twee jaar terug een rechtszaak tegen de energiereus won, geeft het duurzaamheidsbeleid van Shell in een voortgangsrapport "een dikke onvoldoende". Het rapport verschijnt in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering, die op 23 mei is.
De rechtbank in Den Haag bepaalde dat de CO2-uitstoot van Shell in 2030 drastisch moet zijn verminderd, met 45 procent. Dat geldt zowel voor de directe uitstoot die het bedrijf veroorzaakt als voor de uitstoot die ontstaat wanneer klanten van Shell gas, benzine of andere brandstoffen gebruiken. Ten aanzien van de eigen uitstoot was het vonnis het hardst: daar geldt een resultaatverplichting.
Shell heeft zichzelf ten doel gesteld om de eigen uitstoot te halveren tegen 2030, maar Milieudefensie wijst erop dat dit maar zo’n 5 procent van de totale uitstoot is die het bedrijf veroorzaakt. De pijn zit wat de milieuorganisatie betreft in de overige 95 procent, die komt door gebruik van brandstoffen van Shell. Voor het verminderen van die uitstoot legde de rechter een "zwaarwegende inspanningsverplichting" op.
Shell-topman Wael Sawan heeft duidelijk gemaakt dat hij geen heil ziet in het verminderen van olie- en gasproductie, omdat de wereld die energiebronnen volgens hem nog lang nodig heeft. Het bedrijf zet liever in op CO2-compensatie via natuurprojecten en het afvangen en opslaan van CO2. Milieudefensie vindt dat geen echte oplossingen.
Volgens het rapport ging vorig jaar 8 procent van de investeringen van Shell naar energie uit zon en wind. Fossiele brandstoffen blijven de voornaamste focus. Nine de Pater van Milieudefensie heeft daar geen goed woord voor over. Ze vindt dat Shell zich groener voordoet dan het is, terwijl het concern met een winst van bijna 40 miljard dollar over vorig jaar veel meer zou kunnen doen.
Shell ontkent in een reactie dat het de rechterlijke uitspraak negeert. "Elke suggestie in deze richting is misleidend. Shell zet actief stappen om aan het vonnis te voldoen terwijl de uitkomst van het hoger beroep wordt afgewacht." Tegelijkertijd vindt Shell dat "aspecten van het vonnis gewoon niet haalbaar - of zelfs redelijk - zijn om van Shell, of welk bedrijf dan ook, te verwachten". Problemen heeft Shell vooral met het punt dat de uitstoot van klanten omlaag moet, terwijl die klanten daar zelf niet toe verplicht zijn.
LONDEN (AFN) - Shell heeft de CO2-uitstoot van zijn eigen activiteiten vorig jaar met 30 procent teruggedrongen ten opzichte van 2016. Daarmee laat het olie- en gasconcern volgens topman Wael Sawan progressie zien bij het behalen van Shells doel om de eigen uitstoot in 2050 helemaal tot nul te hebben teruggebracht.
De cijfers komen uit een rapport dat Shell naar de eigen aandeelhouders heeft gestuurd. Daarin benadrukt het bedrijf wat voor stappen het allemaal neemt om milieuvriendelijker te werk te gaan.
Zo telde Shell vorig jaar 1,6 miljard dollar neer voor de Indiase producent van wind- en zonne-energie Sprng Energy. Maar veel van de eigen uitstoot drong Shell ook terug door twee Amerikaanse raffinaderijen te verkopen aan branchegenoten. Daarnaast droeg het Britse concern de exploitatie van een Nigeriaanse olieveld over aan een andere partij, wat scheelde in de eigen CO2-emissies.
Verder heeft Shell het aantal door het bedrijf beheerde oplaadpunten voor elektrische voertuigen flink opgevoerd. De CO2-uitstoot van door Shell verkochte producten daalde volgens het concern met 3,8 procent ten opzichte van 2016. Maar het gaat hierbij om de gemiddelde uitstoot per verkocht product, waardoor de absolute uitstoot alsnog kan stijgen bij hogere verkoopcijfers.
Het rapport zal voor een adviserende stemming worden voorgelegd aan de aandeelhouders die op 23 mei bijeenkomen voor de jaarlijkse vergadering. Op die vergadering is de klimaatstrategie van Shell al jaren een heikel onderwerp. Vorig jaar werd bijeenkomst zelfs nog tijdelijk stilgelegd vanwege een protest van klimaatactivisten tegen de uitstoot van het olie- en gasconcern.
Het concern krijgt al langer veel kritiek dat er meer inspanningen nodig zijn om de klimaatverandering tegen te gaan. In een door Milieudefensie aangespannen rechtszaak bepaalde de rechter in 2021 dat Shell uiterlijk in 2030 in ieder geval de CO2-uitstoot van de eigen operaties met 45 procent moet hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 2019.
Shell heeft beroep aangetekend tegen het vonnis. Het bedrijf maakt vooral bezwaar tegen de eis dat het de uitstoot van de gebruikers van zijn brandstoffen compenseert. Het bedrijf vindt die door de rechter opgelegde inspanningsverplichting niet haalbaar.
Het pad dat Shell voor zichzelf heeft uitgestippeld kreeg bij een adviserende stemming op de aandeelhoudersvergadering in 2021 steun van 89 procent van de stemmen. Vorig jaar sprak bijna 80 van de aandeelhouders steun uit voor de voortgang op de ingeslagen weg.
Locatie: ExCel London, 1 Western Gateway, Royal Victoria Dock, Londen, Engeland, Verenigd Koninkrijk (23/5 10:00)
Aalberts: handelsupdate

Industrieel toeleverancier Aalberts komt met een handelsupdate. Morgen houdt het bedrijf een algemene aandeelhoudersvergadering.
Meer informatie
info@aalberts.com +31 (0)343 56 50 80
Locatie: Aalberts, Sandenburgerlaan 4, 3947 CS, Langbroek, Utrecht, Nederland (24/5 07:00)
NVIDIA: resultaten 1e kwartaal
NVIDIA komt met de resultaten voor het eerste kwartaal. NVIDIA is een producent van computerhardware, voornamelijk op het gebied van grafische kaarten en chipsets voor moederborden voor AMD- en Intel-processors en voor mobiele apparaten.
Meer informatie
https://nvidianews.nvidia.com/contacts
Locatie: Santa Clara, Californië, Verenigde Staten (24/5 13:20)
Van Lanschot Kempen: algemene aandeelhoudersvergadering
Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen houdt de algemene aandeelhoudersvergadering.
Meer informatie
+31 20 354 45 85; mediarelations@vanlanschotkempen.com
Locatie: 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant, Nederland (25/5)
Envipco : resultaten 1e kwartaal

De maker van sorteer- en statiegeldsystemen Envipco komt vandaag met de resultaten voor het eerste kwartaal.
Meer informatie
rajc@envipco.com +1.203.720.4059
Locatie: Envipco Holding N.V., Utrechtseweg 102, 3818 EP, Amersfoort, Utrecht, Nederland (25/5 07:00)
Lucas Bols: jaarcijfers

Lucas Bols, een producent van gedistilleerde producten, waaronder likeuren, jenever, gin en wodka, komt met de jaarcijfers. Het persbericht verschijnt om 07.30 uur en om 11.00 uur geven topman Huub van Doorne en financieel directeur Frank Cocx toelichting op de cijfers.
Meer informatie
IR@lucasbols.com
Locatie: Amsterdam, Noord-Holland, Nederland (25/5 07:30)
Aalberts: algemene aandeelhoudersvergadering

Meer informatie
info@aalberts.com +31 (0)343 56 50 80
Locatie: Utrecht, Utrecht, Nederland (25/5 11:00)
Aegon: algemene aandeelhoudersvergadering
Meer informatie
Dick Schiethart dick.schiethart@aegon.com +31 (0)70 344 8821
Locatie: Den Haag, Zuid-Holland, Nederland (25/5 14:00 - 25/5 17:00)
Sanofi: algemene aandeelhoudersvergadering
De Franse farmaceut Sanofi houdt de algemene aandeelhoudersvergadering.
Locatie: “Grand Amphitheatre” of Palais des Congrès, Porte Maillot, Parijs, Île-de-France Region, Frankrijk (25/5 14:30)
TotalEnergie: algemene aandeelhoudersvergadering

Het Franse energiebedrijf TotalEnergies houdt een algemene aandeelhoudersvergadering.
Meer informatie
presse@total.com
Achtergrondinformatie
ANP-bericht van 15-05-2023
PARIJS (AFN) - Een klimaatresolutie van Follow This bij TotalEnergies kan op steun rekenen van een aandeelhoudersadviseur. Het invloedrijke adviesbureau ISS stelt dat aandeelhouders de resolutie moeten steunen, schrijft zakenkrant Financial Times, dat het advies van dat bureau inzag. Een deel van de institutionele beleggers en andere investeerders volgt adviezen van ISS en daardoor kan de oproep om meer te doen om de uitstoot terug te dringen mogelijk op meer steun rekenen.
De klimaatactivistische belegger Follow This richt zich in de oproep vooral op de uitstoot die vrijkomt bij het gebruik van de producten van TotalEnergies. Die zogeheten Scope 3-uitstoot kan sneller worden teruggedrongen, meent Follow This. De uitstoot door gebruik van producten is goed voor het leeuwendeel van de uitstoot van olie- en gasconcerns.
Follow This diende de resolutie in met zeventien andere investeerders die samen goed zijn voor zo'n 1 procent van de aandelen in TotalEnergies. De steun van ISS is volgens Follow This-voorman Mark van Baal "een doorbraak". "Deze enorme bedrijven zullen alleen veranderen als hun aandeelhouders in groten getale voor verandering stemmen", stelt hij. Als meer dan een vijfde van de aandeelhouders voor een resolutie tegen een bedrijf stemt wordt dat doorgaans gezien als een duidelijk signaal.
Volgens het advies van ISS "ontbreekt er nog enige informatie om vertrouwen te hebben dat de Scope 3-doelen de lijn volgen van het Parijs-akkoord". TotalEnergies stelde eerder juist dat de resolutie "geen geloofwaardig antwoord biedt op de uitdagingen van klimaatverandering". Daarom zou deze "tegen de belangen van het bedrijf, zijn aandeelhouders en zijn klanten" indruisen.
Follow This dient al jaren resoluties in bij grote olie- en gasconcerns met oproepen om ze meer aan het klimaat te laten doen. Dat gebeurt met wisselend succes. Meestal worden die verworpen, maar soms komen bedrijven daarna toch met aangescherpte doelen. ISS steunt dergelijke resoluties af en toe.
De aandeelhoudersvergadering van TotalEnergies vindt op 26 mei plaats.
Locatie: Courbevoie, Île-de-France Region, Frankrijk (26/5 10:00)
Retail Estates: jaarcijfers

Het Belgische vastgoedontwikkelaar Retail Estates komt na de sluiting van de beurs met de jaarcijfers.
Meer informatie
info@retailestates.com +32 2 568 10 20
Locatie: Industrielaan 6 - B-1740, Ternat, Vlaams Gewest, België (26/5 17:30)
Laatste handelsdag op beurs voor aandelen DSM

Het is de laatste handelsdag van aandelen DSM. Daarna kan alleen nog worden gehandeld in aandelen DSM-Firmenich.
Meer informatie
corporate.governance@dsm.com 045 578 2419
Achtergrondinformatie
ANP-bericht van 02-05-2023
AMSTERDAM (ANP) - DSM behoorde dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die vrijwel vlak begon aan de eerste handelsdag van mei. Het voedseltechnologiebedrijf had in het eerste kwartaal behoorlijk last van de lage prijzen voor vitamines. Die zorgden ervoor dat de omzet daalde. De bedrijfswinst nam ook af door de nog altijd hoge prijzen voor ingrediënten.
Aangezien de fusie van DSM met de Zwitserse smaak- en geurstoffenfabrikant Firmenich bijna is afgerond was dit de laatste keer dat DSM zelfstandig resultaten rapporteerde. DSM liet maandag al weten dat in totaal ruim 96 procent van de aandelen DSM zijn aangemeld voor de fusie en dat snel wordt gestart met de uitrookprocedure om ook de laatste aandelen in handen te krijgen. Op 30 mei vindt de laatste handelsdag van aandelen DSM plaats. Daarna kan alleen nog worden gehandeld in aandelen DSM-Firmenich (min 1,7 procent).
Beleggers kijken daarnaast uit naar de nieuwste inflatiegegevens van de eurozone. Die spelen een grote rol bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat voor donderdag op het programma staat. Uit een snelle raming van statistiekbureau CBS bleek al dat de inflatie in Nederland in april toch weer is opgelopen tot 5,2 procent, na een afname tot 4,4 procent in maart.
Andere beurzen
De AEX noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 758,63 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 938,09 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,3 procent.
De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen tot 1,7 procent en waren daarmee de sterkste stijgers in de AEX. In de MidKap steeg SBM Offshore 1,6 procent. De maritiem dienstverlener heeft een tienjarig contract getekend met het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil voor operaties en onderhoud van de vloot van drijvende productieplatformen (FPSO) voor de kust van Guyana. De opdracht draagt ongeveer 3 miljard dollar bij aan de orderportefeuille van SBM Offshore.
Winstdaling BP, euro- en oliekoers
BP zakte 4 procent in Londen. Het Britse olie- en gasconcern behaalde afgelopen kwartaal minder winst dan eind 2022 door de gedaalde energieprijzen. De Britse bank HSBC steeg bijna 4 procent dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers.
De euro was 1,0997 dollar waard, tegen 1,1036 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 75,57 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 79,26 dollar per vat.
Locatie: Euronext, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland (30/5 09:00 - 30/5 17:30)