Chipsector centraal op Damrak na cijfers Applied Materials

2024-02-16T08:22:40.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs staan vrijdag onder meer de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI in de belangstelling. De Amerikaanse fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bracht donderdag na de slotbel op Wall Street beter dan verwachte resultaten naar buiten en lijkt vrijdag flink hoger te gaan openen.

Applied Materials deed vooral goede zaken in China en zag de verkopen daar meer dan verdubbelen. Ook gaf het concern, dat apparatuur levert aan grote chipproducenten als Samsung, TSMC en Intel, een positieve omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. De positieve boodschap van Applied Materials voedt de hoop dat de grote chipmakers hun investeringen weer uitbreiden om de productie op te voeren.

De AEX-index koerst af op een positief begin en ook de andere Europese beurzen lijken hoger te openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten vrijdag ook winsten zien. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar de hoop op een spoedige renteverlaging werd aangewakkerd door tegenvallende winkelverkopen in de VS. Doordat Amerikaanse consumenten minder kopen is de kans kleiner dat de inflatie weer wordt aangejaagd en zou de Federal Reserve eerder kunnen beginnen met het verlagen van de rente.

DSM-Firmenich

De Nikkei in Tokio sloot de week 0,9 procent hoger af onder aanvoering van de Japanse chipbedrijven. De Japanse hoofdindex zette daarmee de opmars richting het recordniveau uit 1989 voort. De Hang Seng-index in Hongkong steeg 2,5 procent. In Shanghai was de beurs de hele week dicht door de vakantieperiode rond het Chinees Nieuwjaar.

Op het Damrak blijft ook DSM-Firmenich in de belangstelling staan. Het voedings- en gezondheidsbedrijf werd donderdag ruim 11 procent meer waard. Beleggers reageerden verheugd op het plan van het fusieconcern om zijn activiteiten op het gebied van diervoeding af te splitsen, via bijvoorbeeld een beursgang of verkoop. Investeringsbank Berenberg verhoogde het koersdoel voor DSM-Firmenich.

BAM

Ook gaat de aandacht uit naar bouwbedrijf BAM, dat donderdag de beurswaarde met bijna 19 procent zag stijgen. Het concern presteerde vorig jaar veel beter dan verwacht en stelde de eigen ambities voor de komende jaren naar boven bij.

De euro was 1,0761 dollar waard, tegen 1,0757 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder en kostte 78,10 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 82,78 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.