EIB: te weinig arbeidskrachten om Nederland van gas af te krijgen

2024-05-13T09:03:00.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De doelstelling om gebouwen in Nederland in 2050 klimaatneutraal te hebben, is "realistisch niet haalbaar". Tot die conclusie komt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat in een nieuwe studie opmerkt dat er veel te weinig bouwvakkers en technici zijn om bijvoorbeeld alle gebouwen van het gas af te halen.

De denktank heeft berekend dat 7 miljoen woningen en 480 miljoen vierkante meter aan overige gebouwen van het aardgas moeten worden gehaald. Naar schatting zijn hiermee 375 miljard euro aan investeringen gemoeid, waarvan een groot deel verliesgevend zal zijn. Het EIB noemt dit een "immense opgave", maar op zich zou het binnen een periode van 27 jaar niet onmogelijk moeten zijn.

Het probleem ligt bij de arbeidscapaciteit, stelt het kennisinstituut. Bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving in Nederland zijn momenteel bijna 60.000 voltijdbanen betrokken. Maar om in 2050 klimaatneutraal te zijn, moeten volgens het EIB dat jaar ruim 150.000 voltijdbanen worden ingezet.

Enorme extra arbeidscapaciteit

"Niet valt in te zien waar deze enorme extra arbeidscapaciteit vandaan moet komen", geven de onderzoekers aan. "De instroom in de technische opleidingen neemt eerder af dan toe en een enorme opschaling van buitenlandse arbeidskrachten ligt ook niet in de rede als bedacht wordt dat dezelfde vakkrachten ook voor de energietransitie elders in Europa hard nodig zullen zijn."

Recent kwam er nog een studie uit van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Die organisatie achtte het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn wel haalbaar, al zou dit niet voor volledig 'fossielvrij gelden'. Maar volgens het EIB heeft het PBL bij zijn onderzoek alleen gekeken naar de technologische en geofysische haalbaarheid. Of alles economisch en maatschappelijk beschouwd ook realistisch is, is toen niet beoordeeld. Dat laatste is nu juist waar het aan schort, aldus het bouwinstituut.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.