Fundamentele analyse

Nvidia

|
Terug naar overzicht
Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US67066G1040 USD 23.1 0.06 Impact Semiconductors & Semiconductor

Na een aantal jaren van zeer sterke groei, is Nvidia een van de grootste halfgeleiderbedrijven ter wereld geworden. Het bedrijf ontwerpt en verkoopt grafische kaarten (GPU's), die populair zijn voor toepassingen in datacenters en gaming. Met name de extreem snelle GPU's voor AI-toepassingen zijn de aanjager van de extreme groei geweest in de afgelopen kwartalen. In die context is de waardering niet extreem hoog te noemen.

Groot in grafische kaarten

Nvidia heeft tot 2017 een vrij onopvallend bestaan op de beurs geleid als midcap-aandeel. Maar dankzij de explosieve groei van 3D-videobewerking, werden grafische kaarten (GPU's) vanaf 2017 veelgevraagd. De omzet vertienvoudigde ongeveer sinds 2016 en de marktwaarde heeft inmiddels zelfs de $3 biljoen bereikt, wat Nvidia een van de grootste bedrijven ter wereld maakt. Inmiddels is de markt voor datacenters en (AI) cloud het belangrijkste klantensegment voor Nvidia geworden met bijna 80% van de totale omzet van $61 mld in 2024 (+126% jaar op jaar). De rest van de omzet haalt het bedrijf vooral uit gaming (17%).

Leidende cloud GPU-speler

Nvidia's extreem snelle GPU's zijn bij uitstek geschikt voor snelle cloud-computingplatforms in datacenters. De explosieve groei van AI-cloudinvesteringen door hyperscalers als Microsoft, Amazon's AWS, Meta en Google zorgen voor een enorme vraag naar Nvidia-processoren. Momenteel kunnen Nvidia en TSMC - dat de chips produceert - de vraag nauwelijks bijbenen. Het bedrijf heeft daarbij eigenlijk weinig last van concurrentie (AMD, Intel), hoewel sommige grote klanten wel plannen hebben om ook zelf chips te gaan produceren.

Q4’24/25 was weer een sterk kwartaal, maar de outlook was iets minder dan gehoopt

  • ​​​​​Nvidia boekte in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van $39,33 mld, wat neerkomt op een groei van 78% jaar op jaar (joj). De consensusverwachting lag op $38,25 mld. Het Datacenter-segment droeg uiteraard weer het meest bij met een omzet van $35,6 mld (+93% joj) en kwam daarmee ook boven de verwachtingen uit. De kleinere segmenten lieten een wisselende performance zien.
  • Zoals altijd ligt de focus van de markt op de outlook voor het huidige kwartaal. In de afgelopen kwartalen was die vaak aanzienlijk beter dan de eerder afgegeven omzetvooruitzichten. Dat was nu ook weer het geval, maar het verschil met de consensusverwachtingen was minder groot dan door sommigen was gehoopt. Nvidia voorspelt voor het eerste kwartaal een omzet van $43 mld (plus of min 2%) ten opzichte van een consensusverwachting van $42,26 mld (in een zeer brede range).
  • Het bedrijf verwacht in het huidige kwartaal een iets lagere brutomarge van 70,5% tot 71,5% (verwacht 72,1%). Dit wordt vooral verklaard door de snelle groei van het nieuwe Blackwell-platform. In het afgelopen kwartaal droeg dit al $11 mld bij aan de omzet en het management verwacht dat Blackwell een sterke groeiaanjager zal zijn dit jaar. Het ziet enorm veel vraag en meent dat DeepSeek ook nieuwe eindmarkten opent voor de inzet van AI. Volgens cfo Kress moet de brutomarge weer terug zijn in de mid-70%-range aan het einde van het jaar.

Waardering fors, maar niet als de verwachte sterke winstgroei wordt gerealiseerd

Nvidia's extreem snelle GPU's zijn bij uitstek geschikt voor snelle cloud-computingplatforms in datacenters. De explosieve groei van AI-cloudinvesteringen door hyperscalers als Microsoft, Amazon's AWS, Meta en Google zorgen voor een enorme vraag naar Nvidia-processoren. Momenteel kunnen Nvidia en TSMC - dat de chips produceert - de vraag nauwelijks bijbenen. Het bedrijf Nvidia is marktleider met een zeer dominante positie en heeft weinig last van concurrentie (AMD, Intel), hoewel sommige grote klanten wel plannen hebben om ook zelf chips te gaan produceren. De sterke groeiverwachtingen (wpa +50% dit jaar) onderbouwen de hoge waardering.

Kansen

  • De AI-cloudmarkt groeit zeer sterk en de meevallers in de afgelopen kwartalen kwamen uit deze productgroep.
  • Nvidia heeft zeer sterke marktposities in sterk groeiende markten.
  • Nvidia is een impactbedrijf en heeft, net als veel andere techbedrijven in ons universum, een Nfi+ classificatie.

Risico's

  • De koers is fors opgelopen door de sterke groei en de verwachte toekomstige groei. De waardering is op basis daarvan niet heel hoog, maar dan moet die groei wel gerealiseerd worden.
  • Verschillende grote klanten zijn bezig om zelf chips te ontwikkelen voor specifieke AI-functies. Dat kan op termijn de groei beperken, of de hoge marges wat onder druk zetten als er prijsconcessies moeten worden gedaan.
  • China is met 17% van de omzet een belangrijke eindbestemming voor de producten van Nvidia. Daar zijn beperkingen aan gesteld door de Amerikaanse overheid, die inmiddels impact hebben gekregen. Dit kan veranderen als er nog strengere sancties komen.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het impact universum. Het bedrijf scoort bovengemiddeld op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er is geen sprake van ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. Daarnaast kent het bedrijf activiteiten die positief bijdragen aan sociale of milieu kwesties. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door IIO-analist Marcel Achterberg en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beloning van de analist is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze aanbeveling. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen.

Disclaimer

TA legenda

long
stijgende trend
neutral
zijwaartse trend
short
dalende trend

NFI legenda

++
sterke voorloper
+
voorloper
=
middenmoter
-
achterblijver
nb
niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend.
Dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar als percentage van de koers.
K/W*
Koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar.
NFI
De Niet-Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan.
Uitsl.
Staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een 'ja' is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum.
* Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaaktvan de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het 'duurzaam universum'.

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld en uitgebracht door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V., op . Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: Credit Suisse, BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Thomson Reuters Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding of net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING- beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.