Fundamentele analyse

Tesla Motors

|
Terug naar overzicht
Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
US88160R1014 USD 91.5 0 Sustainable Automobiles

De omzet, winst en operationele-winstmarges zijn er laag, wat marges betreft zelfs een van de laagste in de sector. Maar de belofte dat Musk zich meer gaat bemoeien met Tesla, zorgt ondanks de mindere resultaten voor een positievere stemming bij beleggers.

Profiel van de elektrische voorloper

Tesla Motors is een Amerikaanse producent van elektrische auto's en elektrische aandrijvingen. Het bezit een eigen wereldwijd netwerk van verkooppunten om auto’s te verkopen. Verder levert het bedrijf accu’s voor thuisgebruik die het (in samenwerking met Panasonic) in zijn eigen Gigafactories maakt. Het concern heeft naast de Tesla Model S en de Tesla Model X de model Y en en de Model 3 in productie. Er is ook een pick-up truck, de Cybertruck. Tesla heeft in Noord-Amerika en Europa ook een uitgebreid netwerk van snellaadstations onder de naam Superchargers. Verder staat het op het punt om te starten met Robottaxi's en de lancering van het volledig autonoomrijden zal ook niet al te lang meer op zich laten wachten.

De omzet, winst en operationele-winstmarges zijn er laag, wat marges betreft zelfs een van de laagste in de sector. Maar de belofte dat Musk zich meer gaat bemoeien met Tesla, zorgt ondanks de mindere resultaten voor een positievere stemming bij beleggers.

  • Tesla heeft in het eerste kwartaal de nettowinst met 71% zien dalen, terwijl het bedrijf kampte met concurrentie en reputatieschade voor ceo Elon Musk door diens rol in de regering van Donald Trump.
  • De aangepaste winst per aandeel (wpa) van $0,27 was lager dan de $0,41 die analisten hadden verwacht. Vorig jaar behaalde het concern over dezelfde periode nog een wpa van $0,45.
  • De omzet daalde door een sterke daling van de autoverkopen. In de Verenigde Staten, Duitsland en China liep de omzetdaling in de dubbele cijfers.
  • De omzet van $19,3 mld was 9% lager dan een jaar eerder en ruim onder de analistenverwachting van $21 mld. Bij de autofabrieken was de omzetdaling zelfs 20%. De energiedivisie zag de omzet met 67% groeien.
  • De brutomarge was met 16,1% iets hoger dan de consensus, maar wel een stuk lager dan de 17,4% over dezelfde periode een jaar geleden. De operationele marge viel terug van 5,5% naar 2,1%. Dat is lager dan bij Volkswagen.
  • Het concern had een vrije kasstroom van slechts $666 mln, veel minder dan de $2,5 mld een jaar eerder en de analistenconsensus van $1,8 mld. Ook daalden de investeringen (capex) met 46% ten opzichte van vorig jaar naar $1,49 mld (consensus: $2,49 mld).
  • De omzetdaling is deels toe te schrijven aan een kopersstaking bij consumenten die zich afkeren van topman Elon Musk, die verantwoordelijk is voor ingrijpende bezuinigingen bij de Amerikaanse overheid. Hij heeft beloofd zich meer met Tesla te gaan bemoeien.
  • Voor 2025 wordt geen verwachting afgegeven aangezien de importheffingen te veel onzekerheden met zich brengen. Bij de cijferpresentatie over het tweede kwartaal gaat Tesla dit opnieuw bekijken. Hoewel de resultaten zwakker zijn dan verwacht, gaan de plannen voor goedkopere modellen (met lagere marges) door. De productie hiervan begint in de eerste helft van 2025. De productie van de Robotaxi blijft op schema voor 2026. Hoewel de vrije kasstroom lager is, is er voldoende geld om de nieuwe activiteiten op te starten.​​​​​

Waardering

Het is lastig om het bedrijf te vergelijken met de andere autofabrikanten. Waar andere fabrikanten al jaren miljarden winst maken met hun fossiel aangedreven modellen en de daarbij vrijkomende kasstromen kan investeren in het elektrisch maken van het wagenpark heeft Tesla afgelopen jaren pas de eerste winsten van betekenis laten zien. Wel heeft het te maken met dezelfde miljardeninvesteringen die de concurrenten hebben. Met de oplevering van de fabriek in China moeten de kosten per auto verder omlaag kunnen en lijken er betere tijden aan te breken voor het innovatieve autobedrijf. De waardering van 132keer de winst voor lopende jaar is flink hoger dan die van andere autofabrikanten. Maar het bedrijf is naast een autobedrijf ook en AI bedrijf, een energiebedrijf, bezig met menselijke robots en het autonome rijden.

Kansen

  • Tesla levert als eerste automerk op een volgeladen accu een bereik van 500 km. Dit is voor veel mensen op dit moment de enige acceptabele afstand voor puur elektrisch rijden.
  • Tesla heeft als enige autofabrikant geen fossiele erfenis, geen grote verliezen dus in de economische crisis en geen te groot personeelsbestand.
  • Doordat het concern in een rap tempo een fabriek heeft kunnen bouwen in China kan het goedkoper auto's maken, wat ook de gemiddelde aankooprijs omlaag brengt.

Risico's

  • Het concern zet vol in op elektrisch rijden. Het zou kunnen dat juist een andere technologie, zoals de waterstofcel, de autotechniek van de toekomst gaat worden.
  • Tesla is te afhankelijk van subsidies die de auto’s voor een grotere groep mensen beschikbaar moeten maken.
  • Tesla is herhaaldelijk betrokken geweest bij incidenten in verband met de niet-tijdige levering van zijn auto's, de veiligheid van zijn autopilot-technologie en het anti-vakbondbeleid. Ondanks de betrokkenheid bij controverses, ontbreken toezeggingen over arbeidsrechten en een programma voor productkwaliteit. Bovendien blijven de tweets van Elon Musk een punt van zorg wat betreft corporate governance.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam universum. Het bedrijf scoort bovengemiddeld op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er is geen sprake van ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door IIO-analist Cor Blankestijn en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beloning van de analist is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze aanbeveling. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen.

Disclaimer

TA legenda

long
stijgende trend
neutral
zijwaartse trend
short
dalende trend

NFI legenda

++
sterke voorloper
+
voorloper
=
middenmoter
-
achterblijver
nb
niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend.
Dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar als percentage van de koers.
K/W*
Koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar.
NFI
De Niet-Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan.
Uitsl.
Staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een 'ja' is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum.
* Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaaktvan de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het 'duurzaam universum'.

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld en uitgebracht door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V., op . Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: Credit Suisse, BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Thomson Reuters Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding of net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING- beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.