Verzekeraar NN op kop in AEX, Air France-KLM onderuit na cijfers

2024-02-29T09:54:09.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - NN Group was donderdag de sterkste stijger in de AEX-index. De verzekeraar deed vorig jaar goede zaken bij onderdeel NN Bank dankzij de gestegen rente. Ook ging het volgens het bedrijf goed met het Nederlandse schadebedrijf. NN Group zag de jaarwinst wel dalen, maar liet in de tweede helft van het jaar een sterke verbetering zien. De verzekeraar keert daarnaast meer dividend uit en gaat meer eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd bijna 7 procent hoger gezet. Branchegenoot ASR, die ook met cijfers kwam, zakte daarentegen 4 procent.

Air France-KLM kelderde dik 9 procent in de MidKap. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie boekte in 2023 een recordwinst van 934 miljoen euro dankzij het sterke herstel van de luchtvaart na de coronapandemie. Het laatste kwartaal van vorig jaar was echter wel verlieslatend. Onder meer de oorlog in Gaza, maar ook het slechte weer rond Schiphol drukten op het resultaat. Air France-KLM verwacht dat die verstoringen in ieder geval nog in het eerste kwartaal van invloed zullen zijn op de resultaten.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 846,15 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 899,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent.

UMG

UMG behoorde met een plus van dik 4 procent tot de kopgroep in de AEX, na de publicatie van de jaarcijfers. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake liet daarbij weten de kosten te verlagen door te snijden in het personeelsbestand. Hoeveel banen er zullen verdwijnen maakte het concern niet bekend. Wereldwijd werken er ruim 9000 mensen bij UMG.

In de MidKap ging Fugro op kop met een winst van dik 7 procent. De bodemonderzoeker zag de omzet en het resultaat stijgen in het vierde kwartaal. Het bedrijf keert daarnaast voor het eerst in jaren weer dividend uit. Voor dit jaar rekent Fugro op een verdere groei van de omzet.

SBM Offshore

SBM Offshore klom ruim 3 procent. De maritiem dienstverlener wist in 2023 de eigen omzetverwachting te overtreffen. Volgens topman Bruno Chabas, die in april vertrekt als hoogste baas, heeft het bedrijf vorig jaar recordresultaten geleverd. Ook gaat SBM voor 65 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

De euro was 1,0845 dollar waard, tegen 1,0843 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 78,23 dollar. Brentolie daalde 0,6 procent in prijs tot 83,20 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.