Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

2024-02-28T09:39:16.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag ruim 2 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway daalde 4 procent, na een aanvankelijke stevige openingswinst. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl verwerkte vorig jaar minder bestellingen dan een jaar eerder. Door de inflatie en onzekere economie zijn mensen terughoudender geworden met het bestellen van maaltijden. Wel wist het bedrijf de winstgevendheid fors op te voeren, mede dankzij kostenbesparingen. Ook verwacht Just Eat Takeaway in 2024 weer te groeien.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 849,05 punten. De MidKap zakte 0,6 procent tot 898,53 punten. De beurs in Frankfurt won een fractie. Parijs en Londen verloren tot 0,4 procent.

Platenconcern

Philips ging aan kop in de AEX met een plus van 1,9 procent. Het zorgtechnologiebedrijf wil Charlotte Hanneman benoemen tot nieuwe financieel directeur. Hanneman volgt per 1 oktober Abhijit Bhattacharya, die met pensioen gaat, op. Techinvesteerder Prosus behoorde tot de dalers, met een min van 1,8 procent.

Universal Music Group verloor 0,3 procent. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake komt na de slotbel in Amsterdam met resultaten. Beleggers zijn vooral benieuwd of UMG meer zal zeggen over een reorganisatie bij het bedrijf, waarbij mogelijk honderden banen zullen verdwijnen.

Overname

In de MidKap klom Allfunds 3 procent. Volgens de Spaanse zakenkrant Expansión behoren de financieel dienstverlener Euroclear en vermogensbeheerder Brookfield tot de partijen die interesse hebben in een overname van het Spaanse investeringsplatform.

Kendrion daalde 2,6 procent. De toeleverancier voor de industrie en autofabrikanten boekte in 2023 weer winst op een stabiele omzet. Het bedrijf verwacht dat de lastige marktomstandigheden in de eerste helft van dit jaar zullen aanhouden, maar voorziet wel verbetering in de tweede jaarhelft.

De euro was 1,0818 dollar waard, tegen 1,0853 dollar een dag eerder. Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper en kostte 78,47 dollar per vat. Een vat Brentolie daalde ook 0,5 procent in prijs, tot 83,23 dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.