Betaalrekening veel duurder dan 5 jaar terug, zegt Consumentenbond

2024-02-28T12:07:37.000+01:00

DEN HAAG (ANP) - Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, heeft de Consumentenbond becijferd. Volgens onderzoekers van de bond gingen de kosten vooral bij ING en ABN AMRO flink omhoog.

De Consumentenbond keek naar hoeveel geld consumenten momenteel kwijt zijn voor de goedkoopste betaalrekeningen van Nederlandse banken. Die bedragen zijn vervolgens vergeleken met de kosten in 2019.

Volgens de onderzoekers was ING vijf jaar terug nog een van de goedkoopste opties voor een betaalrekening met een betaalpas. Destijds was je bij de bank in een jaar 18,60 euro kwijt, zeggen ze. Maar nu betalen klanten volgens de prijsvergelijking 43,80 euro per jaar.

'Weinig begrip'

Ook bij ABN AMRO verdubbelden de kosten ruimschoots, tot jaarlijks 39 euro. Een betaalrekening bij ASN Bank is volgens de Consumentenbond momenteel het goedkoopst, met 32,40 euro per jaar.

Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar spreekt van "extreme tariefsverhogingen" en heeft daar weinig begrip voor. "Jarenlang gaven de banken de lage rentestanden en de kosten voor innovatie en maatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering als reden voor de steeds hogere tarieven", zegt ze in een toelichting. "Maar inmiddels is de rente flink gestegen en bovendien heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) standaarden ontwikkeld, waarmee banken gerichter en gebaseerd op risico's onderzoek kunnen doen."

Meer controles

Volgens de NVB zelf is echter nog helemaal niet gezegd dat de nieuwe standaarden voor de banken ook leiden tot minder kosten bij klantcontroles. "Daar is het echt nog te vroeg voor om dat te kunnen zeggen."

ING reageert met de opmerking voortdurend te investeren in verdere verbetering en vernieuwing van de dienstverlening. "Maatschappij en toezichthouders eisen ook van banken meer en uitvoerigere controles bij het aangaan van de bankrelatie en tijdens het bezit van een betaalrekening", stelt de bank daarnaast. "Onder andere zijn de inspanningen voor klantonderzoek en transactiemonitoring in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit toegenomen. Het gevolg hiervan is dat de kosten voor veilig betalingsverkeer en het kunnen blijven voldoen aan wet- en regelgeving de afgelopen jaren zijn toegenomen."

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.