Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

2024-04-27T16:41:14.000+02:00

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als werknemers van slagerijen woensdag staken is er kans op lege schappen in de supermarkt, verwacht een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

Als KNS dinsdag nog niet heeft gereageerd op het ultimatum van FNV, staken werknemers van slagers in Brabant, Gelderland en Noord-Holland, waarschuwt de vakbond.

Bij verschillende slagerijen in Nederland zijn werknemers bereid het werk neer te leggen, stelt FNV-bestuurder Ilja Philippen. "Zij zijn er in de afgelopen jaren alleen maar op achteruitgegaan. Dat kan zo niet langer meer."

Supermarkten

Ongeveer 16.000 mensen werken volgens FNV bij een slagerij. De cao geldt ook voor mensen die werken bij industriële slagers die bijvoorbeeld vlees leveren aan supermarkten.

FNV wil onder meer dat de lonen van medewerkers van slagerijen 9,8 procent stijgen en dat ze daarbovenop nog eens 100 euro bruto per maand erbij krijgen. De lonen van de mensen die het minst verdienen, moeten omhoog naar minstens 16 euro per uur, vindt de vakbond. Verder wil FNV meer vaste contracten en dat de salarissen vanaf volgend jaar meestijgen met de prijzen in de winkels. De nieuwe cao moet wat de vakbond betreft een jaar gelden.

Inflatieachterstand

Volgens de vakbond bieden de werkgevers hooguit 10 procent extra loon en willen de slagers dat de cao anderhalf jaar loopt. "Terwijl alleen al de inflatieachterstand over de afgelopen twee jaren is opgelopen tot 9,8 procent", zegt FNV.

De woordvoerster van KNS verwacht niet dat slagerijen door de staking dicht moeten blijven of dat horecabedrijven last krijgen van leveringstekorten. Ze bedrukt verder dat het ultimatum nog loopt en dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de gevolgen van de mogelijke werkonderbreking zijn.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.