AEX scherpt record nipt aan, chipbedrijven omlaag

2024-03-27T18:02:47.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen woensdag over een breed front omhoog, geholpen door hogere standen op Wall Street. De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, wist nipt een record aan te scherpen.

Betalingsverwerker Adyen eindigde bovenaan bij de hoofdfondsen met een winst van 2,2 procent. Dat had te maken met een adviesverhoging door analisten van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Ook informatieleverancier Wolters Kluwer (plus 0,7 procent) kon profiteren van een gunstig rapport. ING kwam met een koopadvies voor het aandeel.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 879,10 punten, de hoogste stand ooit. De MidKap eindigde een fractie lager op 929,29 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen respectievelijk 0,2 en 0,5 procent. De Londense FTSE eindigde praktisch onveranderd.

Dalers

De dalers in de AEX waren op één hand te tellen. Chipconcern Besi (min 2,2 procent) was de grootste daler. Een dag eerder eindigde het bedrijf bovenaan met een koerswinst van ruim 4 procent. Ook branchegenoten ASML en ASMI werden lager gezet, met verliezen tot 1,1 procent.

In de MidKap ging flitshandelaar Flow Traders aan kop met een winst van 2,5 procent. Investeringsplatform Allfunds (min 2,5 procent) was de grootste daler bij de middelgrote bedrijven.

Ebusco

Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 deed NX Filtration het goed met een stijging van 2,8 procent. De waterzuiveraar uit Enschede heeft meer dan 25 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen. Met het geld wil NX Filtration zijn groeiambities financieren.

Ebusco herstelde enigszins van de koersval van dinsdag met een 7,1 procent hogere koers. De bussenbouwer werd toen afgestraft voor een tegenvallend jaarrapport.

In Stockholm maakte Hennes & Mauritz (H&M) een koerssprong van ruim 15 procent. De Zweedse modeketen heeft afgelopen kwartaal wereldwijd iets minder verkocht dan een jaar eerder. Toch stond er onder de streep wel een fors hogere winst, een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste drie maanden in 2023, geholpen door kostenbesparingen. De cijfers waren dan ook beter dan verwacht.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.