AEX licht lager na nieuw record, Ebusco zakt na cijfers

2024-03-26T09:35:13.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag licht lager geopend, nadat die op maandag nog een recordniveau had bereikt. De fabrikant van elektrische bussen Ebusco kwam met jaarcijfers en werd daarop meer dan 4 procent lager gezet bij de kleinere fondsen op het Damrak.

De AEX noteerde in de vroege handel 0,1 procent in de min op 876,08 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 920,40 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt lieten amper beweging zien. Londen daalde 0,1 procent.

Ebusco zei een teleurstellend 2023 achter de rug te hebben door verstoringen op logistiek en operationeel niveau, door bijvoorbeeld tekorten aan materiaal. De omzet bedroeg ruim 102 miljoen euro, met een nettoverlies van 120 miljoen euro. Om de kosten te verlagen, heeft Ebusco tientallen flexbanen geschrapt. Het bedrijf uit Deurne kijkt wel positief vooruit en verwacht voor dit jaar flinke verbetering van de resultaten.

Prosus aan kop

In de AEX was techinvesteerder Prosus koploper met een plus van 2,3 procent, gevolgd door chiptoeleverancier Besi die 1,3 procent won. Betalingsverwerker Adyen was de grootste daler met een min van 1,6 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal en verffabrikant AkzoNobel leverden tot 1,2 procent in.

In de MidKap nam de aanbieder van postkluisjes InPost de leiding met een koerswinst van 4 procent. InPost komt deze week met cijfers. Investeringsplatform Allfunds sloot de rij bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 met een daling van 1,8 procent. Douwe Egberts-moederconcern JDE Peet's verloor nog eens 1 procent, na de min van meer dan 4 procent op maandag.

Atos

In Parijs had IT-dienstverlener Atos een slechte dag met een verlies van 7 procent. Atos praat met banken en andere kredietverstrekkers over een oplossing voor zijn hoge schuldenlast. De zorgen over de financiële gezondheid van het Franse technologiebedrijf namen toe nadat duidelijk was geworden dat Atos voor het einde van 2025 ruim 3,6 miljard euro moet aflossen. Verder leed het concern een miljardenverlies over 2023.

In Londen werd de Britse onlinesupermarkt Ocado bijna 5 procent hoger gezet na bekendmaking van cijfers.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0843 dollar waard, tegen 1,0838 dollar bij het Europese slot een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 81,80 dollar. Brentolie zakte ook 0,2 procent in prijs, tot 86,60 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.