Bussenfabrikant Ebusco uit Deurne rekent op flinke verbetering

2024-03-26T09:40:11.000+01:00

DEURNE (ANP) - Fabrikant van elektrische bussen Ebusco verwacht na een moeilijke periode dit jaar een flinke verbetering van de resultaten. De onderneming uit Deurne waar onlangs nog tientallen flexbanen werden geschrapt, denkt de jaaromzet bijvoorbeeld meer dan te verdrievoudigen en rekent gecorrigeerd voor onder meer belastingen weer op winst.

"Vorig jaar was een uitdagend, maar vooral teleurstellend jaar. We hebben niet geleverd wat we van plan waren en ook niet wat we hadden beloofd", zegt oprichter Peter Bijvelds. Maar de beursgenoteerde onderneming heeft volgens hem maatregelen genomen om de prestaties structureel te verbeteren.

Afgelopen jaar ging een verlies van ruim 120 miljoen euro in de boeken, tegen een verlies van dik 32 miljoen euro een jaar eerder. De omzet liep terug van bijna 112 miljoen euro in 2022 naar ruim 102 miljoen euro. Aanleiding voor de problemen waren onder meer verstoringen in de toeleveringsketen. Daardoor kampte het bedrijf met materiaaltekorten en een lagere productie.

Orderportefeuille gegroeid

Ebusco waarschuwde eerder al dat een deel van de omzet van 2023 door onvoorziene omstandigheden zou worden doorgeschoven naar 2024. Ook werd eerder dit jaar op verzoek van Bijvelds Frank Meurs benoemd tot interim-medetopman van het bedrijf.

De orderportefeuille is vorig jaar wel gegroeid, van 1474 naar 1719 bussen aan het eind van het jaar. Daardoor is de productie tot in de loop van 2025 gevuld. Bijvelds zegt dat Ebusco ook werkt aan verschillende innovaties om voorop te blijven lopen in de markt. "Lichter, efficiënter, elke keer een stapje beter. We moeten het beter doen."

Concurrenten in zwaar weer

Ebusco is niet de enige busfabrikant die moeilijkheden ondervindt. Het Belgische Van Hool vroeg onlangs bij de rechter in Mechelen een vorm van uitstel van betaling aan. Van Hool heeft het al jaren moeilijk. Het bedrijf kreeg onlangs een nieuwe klap toen de Vlaamse busmaatschappij De Lijn voor een grote order voor een Chinese concurrent koos. Volgens de laatste berichten mikt het bedrijf op een doorstart. Er gaan wel veel banen verloren.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.