PostNL onderuit na resultaten, AEX-index licht lager

2024-02-26T09:33:33.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - PostNL ging maandag onderuit op de Amsterdamse beurs, na publicatie van de jaarcijfers. Topvrouw Herna Verhagen stelde dat de marktomstandigheden ook dit jaar moeilijk zullen blijven en verklaarde "alle nodige maatregelen te nemen" om de resultaten te verbeteren. Ook pleit Verhagen voor een aanpassing van de postwet zodat het bedrijf minder vaak per week post hoeft te bezorgen.

Het aandeel PostNL zakte meer dan 4 procent. De post- en pakketbezorger waarschuwde in januari al dat er vorig jaar minder pakketten zijn bezorgd dan verwacht en stelde toen de winstverwachting over 2023 naar beneden bij.

De AEX-index begon licht lager aan de nieuwe week. Beleggers deden het rustig aan na de sterke opmars van vorige week, die werd veroorzaakt door het optimisme rond kunstmatige intelligentie (AI). Zo lieten vooral tech- en chipbedrijven afgelopen week flinke koerswinsten zien dankzij de beter dan verwachte resultaten van AI-chipbedrijf Nvidia.

Prosus

De hoofdindex op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager op 853,32 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 899,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,2 procent.

Techinvesteerder Prosus was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 1 procent. Staalconcern ArcelorMittal volgde met een min van 0,9 procent. Chiptoeleverancier Besi toonde herstel na het zware verlies van vrijdag en ging op kop met een plus van bijna 2 procent. Branchegenoot ASMI, die dinsdag nog met cijfers komt, won 0,7 procent.

Arcadis

In de MidKap steeg Arcadis 0,8 procent. De Amerikaanse investeringsbank Jefferies verhoogde het koersdoel voor het advies- en ingenieursbureau en handhaafde het koopadvies. Galapagos zette de daling voort met een verlies van 0,9 procent. De biotechnoloog raakte vrijdag al 8 procent kwijt na presentatie van de jaarcijfers.

Het Belgische vastgoedbedrijf Retail Estates kwam ook met cijfers. Het bedrijf, dat onder meer eigenaar is van het winkelcentrum Alexandrium II Megastores in Rotterdam, zag het huurresultaat afgelopen kwartaal stijgen. De bezettingsgraad bleef daarbij stabiel op bijna 98 procent en de waarde van de vastgoedportefeuille passeerde voor het eerst de 2 miljard euro. Het aandeel klom 0,3 procent in Brussel.

De euro was 1,0828 dollar waard, tegen 1,0826 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 75,99 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 81,12 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.