Amsterdamse AEX-index scherpt recordniveau verder aan

2024-03-25T09:40:04.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam is maandag een fractie hoger aan de handel begonnen. De hoofdgraadmeter op het Damrak zette vrijdag nog een nieuw recordniveau in de boeken. De beurshandel verloopt deze week verkort, want op Goede Vrijdag zijn de aandelenmarkten in Europa en de Verenigde Staten gesloten.

De AEX noteerde kort na aanvang iets hoger op 876,63 punten. Verzekeraar ASR nam de leiding bij de hoofdfondsen met een winst van 0,5 procent. Telecomconcern KPN volgde met een koerswinst van 0,4 procent. Chiptoeleverancier ASMI won 0,3 procent.

Grootste daler in de AEX was muziekmaatschappij Universal Music Group (UMG) met een min van 1 procent, gevolgd door chipbedrijf Besi en chemicaliëndistributeur IMCD die 0,5 procent inleverden.

MidKap

De MidKap ging 0,2 procent omlaag tot 919,46 punten. Maritiem oliedienstverlener SBM Offshore was koploper bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 met een stijging van 1,5 procent. Industriebedrijf TKH Group en bodemonderzoeker Fugro werden tot 0,8 procent hoger gezet door beleggers. Logistiek vastgoedbedrijf CTP en speciaalchemieconcern Corbion waren de hekkensluiters in de MidKap met minnen tot 0,9 procent.

Bij de kleinere fondsen in Amsterdam won Ebusco 0,9 procent aan waarde. De fabrikant van elektrische bussen komt dinsdag met cijfers. De exploitant van laadstations Fastned klom 1,4 procent. Bouwer BAM verloor 1,4 procent.

Olie

De aandelenbeurzen elders in Europa lieten kleine plussen op de koersenborden zien. De hoofdgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,1 procent vooruit.

De olieprijzen zaten in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 80,98 dollar en Brentolie werd ook 0,4 procent duurder, op 85,78 dollar per vat.

De euro was maandagochtend 1,0820 dollar waard, tegen 1,0808 dollar bij het Europese slot van de beurshandel op vrijdag.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.