Tesla zakt op hoger Wall Street na prijsverlagingen

2024-04-22T15:47:16.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde maandag opnieuw tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's verlaagde afgelopen weekeinde de prijzen in de Verenigde Staten, China en Europa. Daarmee probeert topman Elon Musk de tegenvallende verkopen aan te jagen. In China lijkt de actie een nieuwe ronde in de hevige prijzenoorlog in het land te ontketenen. De Chinese concurrent Li Auto reageerde namelijk onmiddellijk met kortingen op zijn nieuwe modellen. Het aandeel Tesla zakte 5,2 procent.

Beleggers kijken ook in spanning uit naar de kwartaalcijfers van Tesla, die dinsdag op het programma staan. Kenners verwachten dat de omzet van autofabrikant in het afgelopen kwartaal voor het eerst in vier jaar is gedaald en de winst flink is afgenomen. Om het tij te keren heeft Musk onlangs al opdracht gegeven tot de grootste ontslagronde ooit bij het bedrijf om kosten te besparen. Tesla werd vorige week bijna 14 procent minder waard en zag de beurswaarde dit jaar al met ruim 40 procent dalen.

De algehele stemming op Wall Street was positief, na de koersverliezen vorige week. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent hoger op 38.107 punten en de bredere S&P 500-index won 0,5 procent op 4990 punten. De Nasdaq verbeterde 0,7 procent tot 15.395 punten. De techgraadmeter zakte vrijdag nog ruim 2 procent en leed daarmee het grootste dagverlies sinds oktober. Dat kwam vooral door forse koersdalingen van AI-chipbedrijf Nvidia en streamingdienst Netflix.

Nvidia

Nvidia toonde wat herstel en won 2,3 procent. De maker van chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) kelderde vrijdag 10 procent door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van de beurslieveling wel eens tegen kunnen vallen.

Netflix (min 1,6 procent) ging echter verder omlaag. Dit aandeel zakte vrijdag al ruim 9 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten en een sterke groei van het aantal abonnees in het afgelopen kwartaal. Netflix wil volgend jaar echter stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees.

Microsoft

Naast Tesla komen deze week ook grote bedrijven als softwareconcern Microsoft (plus 0,8 procent), Facebook-eigenaar Meta Platforms (plus 1,5 procent) en Google-moederbedrijf Alphabet (plus 1,2 procent) met resultaten. Telecomconcern Verizon, dat maandag de boeken opende, koerste onveranderd.

De euro was 1,0659 dollar waard, tegen 1,0657 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 82,01 dollar. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 85,98 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.