Minister positief over intentie ASML om te groeien in Nederland

2024-04-22T15:52:15.000+02:00

EINDHOVEN (ANP) - Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het "goed nieuws" dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. Die uitbreiding zou kunnen op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, werd maandag bekendgemaakt. "Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie.

"ASML behoort tot de top van de wereldwijde microchipindustrie", benadrukt Adriaansens, die daarbij ook aangeeft dat die sector heel belangrijk is voor bijvoorbeeld de werkgelegenheid in Nederland en het verdienvermogen van de economie. "Niet voor niets heeft het kabinet in maart 2024 samen met de regio 2,5 miljard euro uitgetrokken om te investeren in de microchipindustrie en in de regio Brainport Eindhoven."

Adriaansens zegt dat ook alternatieven zijn gepresenteerd voor een aantal fiscale maatregelen die slecht uitpakten voor bedrijven als ASML. "We moeten blijven zorgen dat het voor bedrijven aantrekkelijk is om zich in Nederland te vestigen en hier te investeren", benadrukt ze. "Bedrijven hebben voorspelbaar overheidsbeleid nodig dat niet steeds wijzigt. Nu en in de toekomst."

Topman Peter Wennink van ASML waarschuwde eerder dit jaar nog dat zijn bedrijf overwoog in het buitenland te gaan uitbreiden als Nederland te ongunstig wordt als vestigingsland. Daarbij verwees hij onder andere naar huisvestingsproblemen door de krappe woningmarkt.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.