Zeker 19 procent meer loon voor postbezorgers in nieuwe cao PostNL

2024-03-22T17:48:34.000+01:00

DEN HAAG (ANP) - PostNL heeft met vakbonden een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao voor bijna 15.000 postbezorgers. De overeenkomst heeft een looptijd van twee jaar, waarna de lonen van de medewerkers met minimaal 19 procent zijn gestegen. De leden van de vakbonden FNV, CNV en BVPP moeten nog wel instemmen met het resultaat.

Gedurende de looptijd worden de salarissen van postbezorgers in vier stappen verhoogd. Naast meer loon hebben PostNL en de bonden afspraken gemaakt over andere vergoedingen en maandelijkse uitbetaling van vakantiegeld voor nieuwe postbezorgers.

Maurice Unck, directeur van de posttak binnen PostNL, is blij met de uitkomst van de onderhandelingen. Volgens hem spreekt daar "de waardering" uit voor "het belangrijke werk" dat postbezorgers doen. "We maken hiermee de baan als postbezorger in deze krappe arbeidsmarkt aantrekkelijker. Ondanks de uitdagende situatie waarmee ons postbedrijf te maken heeft, kunnen alle postbezorgers rekenen op betere voorwaarden en een loonsverhoging", aldus Unck.

Aanpassing postwet

PostNL heeft te maken met een dalende hoeveelheid post, moeilijk in te vullen vacatures en stijgende kosten. Onlangs pleitte het postbedrijf nog voor een aanpassing van de postwet. Daardoor moet het mogelijk worden om post binnen twee dagen te bezorgen in plaats van één. Urgente post zoals rouwkaarten moet daarvan wel worden uitgezonderd.

FNV en CNV zagen geen oplossing in een aanpassing van de wet. Volgens de bonden zouden betere arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers helpen om voldoende personeel te werven, waarmee de dienstverlening op peil kan blijven.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.