Resultaten chipbedrijven Besi en Nvidia centraal op Damrak

2024-02-22T08:39:49.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de resultaten van de chipbedrijven Besi en Nvidia. Besi zag de omzet in het vierde kwartaal met 29 procent stijgen vergeleken met een kwartaal eerder en wist daarmee zijn eigen verwachtingen te overtreffen. De orderinstroom nam met bijna 31 procent toe. Voor het huidige kwartaal rekent het bedrijf wel op een daling van de omzet ten opzichte van het vierde kwartaal.

Nvidia wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), zag de omzet met 265 procent oplopen vergeleken met een jaar eerder. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen. Het aandeel lijkt later op de dag flink hoger te gaan openen in New York.

Ook de AEX-index op het Damrak koerst af op een stevige openingswinst. De Aziatische aandelenmarkten lieten donderdag ook winsten zien. De Nikkei in Tokio sloot ruim 2 procent hoger op 39.098,68 punten en wist daarmee het oude record uit 1989 te overtreffen. Vooral de Japanse chipbedrijven wonnen terrein dankzij de sterke resultaten van Nvidia. De beurzen in Hongkong en Shanghai stegen 0,9 en 1,2 procent.

Arcadis

Advies- en ingenieursbureau Arcadis en industrieel toeleverancier Aalberts kwamen ook met resultaten. Arcadis zag de omzet en het resultaat stijgen in het vierde kwartaal. Het bedrijf verwacht tussen 2024 en 2026 een jaarlijkse omzetgroei te realiseren van tussen de 5 en 9 procent. Aalberts zag de omzet in 2023 iets minder hard groeien dan een jaar eerder. Topman Stéphane Simonetta sprak desondanks van een sterke en veerkrachtige prestatie in 2023.

Van Lanschot Kempen boekte flink meer winst in 2023, met name dankzij hogere provisie-inkomsten en rente-inkomsten. Topman Maarten Edixhoven sprak van een goed jaar voor de bank. Metalenspecialist AMG zag de nettowinst flink dalen in het vierde kwartaal. Het bedrijf had vooral last van de fors lagere prijzen voor lithium. Volgens topman Heinz Schimmelbusch werden de marktomstandigheden voor alle producten van het bedrijf gedurende het jaar steeds slechter.

De euro was 1,0841 dollar waard, tegen 1,0815 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent meer op 78,17 dollar. Brentolie werd ook 0,3 procent duurder, op 83,27 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.