AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

2024-05-15T18:01:30.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

De bank wist de winst flink op te voeren en de rente-inkomsten daalden minder hard dan gevreesd. Sommige bankanalisten wezen echter op een verslechtering van de kapitaalpositie van ABN AMRO. Door die verslechterde financiële buffers krijgen aandeelhouders in de toekomst mogelijk minder uitgekeerd.

Volgens topman Robert Swaak van ABN AMRO laat de Nederlandse economie, waar de bank sterk op leunt, nog altijd veerkracht zien. De bank hoefde mede daardoor afgelopen kwartaal relatief weinig geld apart te zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald.

Formatie

Dat PVV, VVD, NSC en BBB het eens zijn geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet leek geen invloed te hebben op de beurshandel. De AEX eindigde 0,3 procent hoger op 913,39 punten. De MidKap klom 1 procent tot 956,98 punten onder aanvoering van InPost (plus 6,2 procent). De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de omzet en het resultaat afgelopen kwartaal stijgen. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,8 procent.

De beurzen in Europa en New York kregen woensdag steun van Amerikaanse inflatiecijfers, die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden. Op de financiële markten wordt al lange tijd gehoopt dat de inflatie voldoende is afgekoeld en dat dit jaar begonnen kan worden met het verlagen van de rente.

ASMI en ThyssenKrupp

Chipbedrijf ASMI (plus 3,3 procent) ging aan kop in de AEX, gevolgd door voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich, met een winst van 2,5 procent.

In Frankfurt ging ThyssenKrupp aanvankelijk bijna 7 procent omlaag, maar sloot een fractie hoger. Het Duitse industrieconcern verlaagde voor de tweede keer zijn jaarverwachting na tegenvallende resultaten. Commerzbank klom 5 procent. De Duitse bank boekte de hoogste kwartaalwinst in ruim tien jaar.

Euro en olie

De euro won 0,4 procent ten opzichte van dollar en was 1,0862 dollar waard. Een vat Amerikaanse olie steeg licht in waarde en was 78,16 dollar waard. Brentolie won 0,1 procent en kostte 82,45 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.