Basic-Fit en Pharming dalen op Damrak na cijfers

2024-03-14T09:44:19.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en biotechnoloog Pharming behoorden donderdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren niet onder de indruk van de jaarresultaten van de twee bedrijven. Pharming verloor 3,7 procent. Het bedrijf verklaarde in januari al een uitstekend jaar achter de rug te hebben dankzij stijgende verkopen van Ruconest en de lancering van Joenja in de Verenigde Staten. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een verdere groei.

Basic-Fit wist zijn doel van een jaaromzet van 1 miljard euro te bereiken, maar leed wel opnieuw een verlies in 2023. Het aandeel werd ruim 5 procent lager gezet.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 862,83 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 911,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,5 procent. Londen daalde een fractie.

ABN AMRO in de plus

Beleggers wachten nog op de Amerikaanse producentenprijzen en de winkelverkopen in de grootste economie ter wereld, die later op de dag naar buiten komen. De prijzen die producenten voor hun producten vragen worden vaak met enige vertraging verwerkt in de consumentenprijzen. De winkelverkopen geven mogelijk meer inzicht in de koopkracht van de Amerikaanse consument.

ABN AMRO was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 1 procent. Chipmachinemaker ASML volgde met een plus van 0,9 procent. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 0,7 procent.

Shell

Shell klom 0,4 procent, na een update van de klimaatstrategie. Het olie- en gasconcern zwakte daarbij zijn tussentijdse doel om de uitstoot van CO2 terug te dringen af. Waar Shell drie jaar geleden nog mikte op een afname van 20 procent, spreekt het Britse bedrijf nu van een daling tussen de 15 en 20 procent.

SBM Offshore (plus 0,1 procent) kondigde een samenwerking aan met Technip Energies. De maritiem dienstverlener en het Franse techbedrijf voor de energiesector willen een joint venture oprichten voor de ontwikkeling van drijvende windturbines op zee.

Euro- en oliekoers

In Londen steeg Deliveroo 3,5 procent, na goed ontvangen resultaten van de maaltijdbezorger. Branchegenoot HelloFresh, die ook met cijfers kwam, won 0,2 procent in Frankfurt.

De euro was 1,0939 dollar waard, tegen 1,0944 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 80,21 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent duurder, op 84,49 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.