Aandacht voor cijfers Basic-Fit en Pharming op Damrak

2024-03-14T08:19:36.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van fitnessketen Basic-Fit en biotechnoloog Pharming. Basic-Fit zag de omzet met bijna een derde groeien in 2023 tot iets meer dan 1 miljard euro. Het bedrijf wist het jaarverlies terug te dringen en zag het aantal leden groeien tot 3,8 miljoen. Het aantal fitnessclubs nam toe tot 1402. Dit jaar zal de omzet volgens het bedrijf uitkomen tussen 1,2 miljard en 1,25 miljard euro. Ook blijft de fitnessketen streven naar een uitbreiding van het aantal clubs tot tussen 3000 en 3500 in 2030.

Pharming zag de omzet vorig jaar met 19 procent stijgen tot dik 245 miljoen dollar (zo'n 224 miljoen euro). Het bedrijf verklaarde in januari al een uitstekend jaar achter de rug te hebben dankzij stijgende verkopen van Ruconest en de lancering van Joenja in de Verenigde Staten. Ruconest, een middel tegen plotse zwellingen in verschillende delen van het lichaam, behaalde in het vierde kwartaal een recordomzet en over het hele jaar steeg de verkoop met 10 procent.

De omzet van Joenja, een middel tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, kwam uit op dik 18 miljoen dollar. Pharming dook in 2023 wel in de rode cijfers door hogere kosten, investeringen en negatieve wisselkoerseffecten. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een omzet van tussen 280 miljoen en 295 miljoen dollar, ofwel een groei van tussen 14 en 20 procent.

Prijzen winkelverkopen VS

Ook wordt uitgekeken naar de Amerikaanse producentenprijzen en de winkelverkopen in de grootste economie ter wereld, die later op de dag naar buiten komen. De prijzen die producenten voor hun producten vragen worden vaak met enige vertraging verwerkt in de consumentenprijzen. De winkelverkopen geven mogelijk meer inzicht in de koopkracht van de Amerikaanse consument.

De AEX-index op het Damrak zal naar verwachting licht hoger beginnen. De Aziatische beurzen lieten donderdag een verdeeld beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent hoger. De beurzen in Hongkong en Shanghai daalden 0,9 en 0,2 procent.

Euro- en oliekoers

SBM Offshore kondigde een samenwerking aan met Technip Energies. De maritiem dienstverlener en het Franse techbedrijf voor de energiesector willen een joint venture oprichten voor de ontwikkeling van drijvende windturbines op zee.

De euro was 1,0938 dollar waard, tegen 1,0944 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 79,82 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent duurder, op 84,14 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.