Frankrijk wil extra belasting op winsten oliebedrijven verlengen

2023-10-13T10:35:31.000+02:00

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse overheid overweegt om de extra belasting op overwinsten van olieraffinaderijen en nutsbedrijven volgend jaar te verlengen. De financiële commissie van de Nationale Vergadering, het lagerhuis van het Franse parlement, heeft daarvoor wijzigingen voorgesteld in de begrotingswet voor 2024. Dat meldde Jean-René Cazeneuve, parlementslid van de Renaissance-partij van de Franse president Emmanuel Macron, in berichten op X, het voormalige Twitter.

Frankrijk is een van de Europese landen die deze extra 'mazzeltaks' heeft ingevoerd door de forse stijging van energieprijzen na de Russische invasie van Oekraïne. Met die extra opbrengsten financiert het land de maatregelen die zijn genomen om consumenten te helpen met de hogere benzine-, diesel- en elektriciteitskosten en investeringen in energiebesparing aan te jagen. Het begrotingswetsontwerp met daarin de verlenging van de 'mazzeltaks' moet nog door het Franse parlement worden aangenomen.

De olie- en gasindustrie profiteerde vorig jaar flink van de hogere prijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en veel grote olieconcerns boekten daardoor recordwinsten. Volgens de oliebedrijven werkt de extra heffing op overwinsten echter "contraproductief" doordat het minder aantrekkelijk wordt om te investeren.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.