Volkswagen boekt meer winst door sterke verkopen in Europa en VS

2024-03-13T09:12:59.000+01:00

WOLFSBURG (ANP/DPA) - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in 2023 een nettowinst geboekt van bijna 18 miljard euro. Dat is dik 13 procent meer dan een jaar eerder. De autogroep, met merken als Skoda, Porsche, Audi en Seat en de truckmerken MAN en Scania, profiteerde daarbij vooral van sterke verkopen in Europa en Noord-Amerika.

Het grootste autobedrijf van Europa had begin maart al het merendeel van zijn cijfers gepresenteerd. Zo verkocht het concern wereldwijd ongeveer 9,2 miljoen voertuigen. Dat is een toename van 12 procent vergeleken met een jaar eerder. De jaaromzet van de gehele groep klom met 15 procent tot meer dan 322 miljard euro, mede dankzij hogere verkoopprijzen. Daarnaast keert het in Wolfsburg gevestigde Volkswagen meer dividend uit aan de aandeelhouders.

Volkswagen gaf eerder al een bescheiden groeiverwachting af voor dit jaar en verwacht een omzetgroei van hooguit 5 procent. Het bedrijf wijst daarbij onder meer op de onzekere economie, hogere inflatie en toenemende concurrentie. Het concern verwacht echter dat de bestellingen in West-Europa de komende maanden zullen versnellen dankzij de nieuwe modellen van de autofabrikant.

Het bedrijf is momenteel ook bezig met kostenbesparingen. Eerder onthulde het plannen om de administratieve personeelskosten met een vijfde te verlagen. Volkswagen wil dat bereiken via gedeeltelijke en vervroegde pensionering van administratief personeel in plaats van gedwongen ontslagen.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.