Moody's ziet Franse verkiezingen als risico voor kredietrating

2024-06-11T13:28:51.000+02:00

PARIJS (ANP/AFP) - Het onverwachte besluit van de Franse president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven na zijn nederlaag bij de Europese verkiezingen vergroot de risico's voor de kredietwaardigheid van Frankrijk door politieke instabiliteit. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's.

De eerste verkiezingsronde is op 30 juni en op 7 juli is dan een tweede ronde. De partij van Macron leed bij de Europese verkiezingen een zware nederlaag tegen de rechtse partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen. Die kreeg twee keer zo veel stemmen als de partij van de president.

Moody's zegt dat dit de risico's voor "fiscale consolidatie" vergroot en negatief kan zijn voor de Franse kredietstatus. Het bureau spreekt van een gepolariseerd politiek klimaat in Frankrijk en verwacht dat de winnaar geen absolute meerderheid in het parlement zal halen.

Moody's heeft een rating van Aa2 voor Frankrijk. Onlangs verlaagde branchegenoot S&P Global nog de Franse rating omdat het begrotingstekort de komende jaren hoger zal uitvallen dan verwacht.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.