AFM waarschuwt voor te grote jubelstemming op aandelenbeurzen

2024-06-11T13:36:59.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurzen breken record na record en dat is niet zonder risico. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat het gevaar van overwaardering op de loer ligt, met name bij Nederlandse aandelen. Als de aandelenkoersen abrupt dalen kan ook de financiële stabiliteit in het geding komen, schrijft de toezichthouder in een nieuw risicorapport.

Voor in Nederland genoteerde aandelen zijn beleggers bereid bijna 36 keer de jaarwinst te betalen, schrijft de AFM. Daarnaast zijn in de Verenigde Staten aandelen relatief duur. Op beide markten zou de verhouding tussen de winst en aandelenprijs zelfs dicht bij het niveau van de zogeheten internetzeepbel van rond de eeuwwisseling zitten. Toen stegen aandelen van internetondernemingen hard, maar verloren ze na 2000 fors aan waarde toen ze de verwachtingen over hun winstgevendheid niet konden waarmaken.

Dat Nederlandse aandelen in doorsnee zo duur zijn, komt volgens de AFM onder andere door de forse koersstijgingen van chipbedrijven die in Amsterdam zijn genoteerd. Veel van die winsten zijn te danken aan optimisme over AI-toepassingen. Maar de AFM plaatst een kanttekening: "Het is de vraag of AI aan de hooggespannen verwachtingen kan voldoen".

Beleidsrente

Ook zijn de aandelenkoersen gestegen omdat beleggers over het algemeen verwachten dat de belangrijke centrale banken de beleidsrentes verlagen. Maar tegenvallers over de mate waarin de leenkosten omlaag gaan, kunnen ook voor een dalende koers zorgen.

De AFM is juist positief over de manier waarop de financiële markten de snelle verhoging van de rentes en verslechterende economische omstandigheden van de afgelopen jaren hebben opgevangen. Die hebben niet tot grote onrust geleid.

Maar onderliggende ontwikkelingen kunnen dat wel veranderen. Naast overwaarderingen op de aandelenmarkten, wijst de AFM bijvoorbeeld op de schuldenlast van Nederlandse huishoudens. Die is de afgelopen jaren gedaald, maar nog altijd relatief hoog in vergelijking met andere landen.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.