Besi zet koersval voort in lagere AEX na adviesverlaging

2024-03-11T09:39:26.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - Besi zette maandag de koersval voort op de Amsterdamse beurs, na een adviesverlaging door investeringsbank Redburn. De chiptoeleverancier raakte bijna 12 procent kwijt en was daarmee opnieuw de sterkste daler in de AEX-index. Vrijdag kelderde het aandeel al 15,5 procent. Dat had volgens sommige marktkenners te maken met een artikel in de Koreaanse pers over makers van geheugenchips, die niet genoodzaakt zouden zijn om over te stappen naar nieuwere typen chipmachines. Dat zou slecht nieuws zijn voor Besi.

Branchegenoten ASMI en ASML, die vrijdag mee omlaag gingen, zakten nu ruim 3 procent. Beleggers lijken ook wat winst te nemen in de sterk gestegen chipsector. De chipmarkt heeft al langere tijd de wind flink mee door de opmars van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Vrijdag ging het Amerikaanse AI-chipbedrijf Nvidia al bijna 6 procent omlaag op Wall Street. Nvidia was juist een van de aanjagers van de rally onder de chipbedrijven en is in korte tijd uitgegroeid tot een van de waardevolste bedrijven ter wereld.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 854,38 punten. Techinvesteerder Prosus was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen met een plus van ruim 1 procent. De MidKap daalde 0,3 procent tot 901,87 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,7 procent.

JDE Peet's

Beleggers kauwden ook nog na op de sterker dan verwachte banengroei in de VS. De banengroei speelt samen met de inflatie een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve. Bij een sterke arbeidsmarkt kan de Fed de rente langer hoog houden om de inflatie te bestrijden. Deze week gaat de aandacht uit naar het Amerikaanse inflatiecijfer, dat dinsdag op het programma staat.

In de MidKap zakte JDE Peet's bijna 4 procent. Het koffie- en theeconcern, bekend van merken als Douwe Egberts, Senseo en Pickwick, kondigde het vertrek van zijn topman aan. De Fransman Fabien Simon legt met ingang van volgende maand zijn functie neer. Een reden voor zijn vertrek werd niet gegeven. Een woordvoerder van het bedrijf stelde dat "er momenteel veel gebeurt" bij het bedrijf, maar dat hij er niet meer over kon zeggen. Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, steeg 0,7 procent dankzij een koopadvies door de Belgische bank KBC.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0946 dollar waard, tegen 1,0938 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 77,87 dollar. Brentolie daalde een fractie in prijs tot 82,07 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.