Adyen onderaan in lagere AEX, IMCD op kop na cijfers

2023-11-10T09:38:00.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - Adyen was vrijdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. Het Amsterdamse betaalbedrijf (min 2,1 procent) maakte donderdag nog een koerssprong van bijna 38 procent na een geruststellende kwartaalupdate. Ook de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML stonden onder druk na een forse winstdaling van de Chinese chipproducent SMIC.

IMCD steeg 4,5 procent. De chemicaliëndistributeur zag de omzet in de eerste negen maanden van het jaar licht dalen. Ook de nettowinst nam af. Topman Piet van der Slikke sprak van solide resultaten ondanks de moeilijke wereldwijde economische omstandigheden en de lagere vraag in het industriële marktsegment. Voor het huidige kwartaal verwacht het bedrijf dat de prestaties zullen verbeteren ten opzichte van de voorgaande twee kwartalen.

De stemming op de beurzen werd daarnaast gedrukt door de rentezorgen, die donderdag terugkeerden op Wall Street. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, liet namelijk in een toespraak weten dat de Amerikaanse centrale bank "niet zal twijfelen" om de rentes verder te verhogen als dat nodig blijkt te zijn om de inflatie te bestrijden. Beleggers hadden juist gehoopt dat de Fed nu echt klaar zou zijn met renteverhogingen. Hogere rentetarieven zijn vooral ongunstig voor de chip- en techbedrijven. ASMI, Besi en ASML verloren tot 1,4 procent. Ook techinvesteerder Prosus stond in de staartgroep van de AEX, met een min van 2 procent.

Aperam

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 747,14 punten. Een dag eerder won de hoofdindex nog 2 procent. De MidKap daalde 1,1 procent tot 825,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.

In de MidKap zakte Aperam 3,8 procent. De roestvrijstaalproducent leed afgelopen kwartaal een nettoverlies van 42 miljoen. Het bedrijf had in september al gewaarschuwd dat de winstgevendheid onder druk stond. Volgens topman Timoteo Di Maulo kende vooral Europa zeer uitdagende omstandigheden, met historisch lage prijzen en volumes. Voor het huidige kwartaal rekent het bedrijf wel op een verbetering ten opzichte van het derde kwartaal. AMG daalde 0,7 procent. De metalengroep zakte een dag eerder al 15 procent na tegenvallende resultaten en vooruitzichten.

Euro en olie

De euro was 1,0674 dollar waard, tegenover 1,0714 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 75,95 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 80,31 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.