Europese beleggers trekken zich op aan opmerkingen Powell

2024-07-10T18:08:22.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers in Europa trokken zich woensdag op aan opmerkingen van het Amerikaanse centralebankhoofd Jerome Powell. Hij heeft dinsdag ten overstaan van het Amerikaanse congres gehint op renteverlagingen later dit jaar. En dat vooruitzicht werd op de financiële markten goed ontvangen.

De belangrijkste beursgraadmeters gingen allemaal duidelijk omhoog. Zo steeg de AEX-index in Amsterdam 1 procent tot 939,62 punten. De MidKap, met de middelgrote fondsen op het Damrak, steeg 1,1 procent naar 875,40 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt eindigden de belangrijkste indexen tot 0,9 procent hoger.

Powell vindt dat de argumenten voor een renteverlaging in de Verenigde Staten sterker worden. Wanneer precies renteverlagingen te verwachten zijn, heeft hij niet aangegeven. Analisten rekenen er gemiddeld op dat de eerste rentestap in september plaatsvindt, gevolgd door nog een verlaging voor het einde van het jaar.

Chipsector in trek

"Powell legde de nadruk op de noodzaak van 'meer vertrouwen' dat de inflatie zich weer in de richting van de doelstelling beweegt", aldus Lindsay James, beleggingsstrateeg bij de firma Quilter Investors. Zij zegt erbij dat de Federal Reserve waarschijnlijk geen rentestap zal zetten in november om onpartijdigheid te tonen in de periode rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Financiële fondsen als ABN AMRO en Adyen waren de grootste stijgers bij de hoofdfondsen op Beursplein 5, met plussen tot meer dan 3 procent. De chipbedrijven waren eveneens in trek, na omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipmaker, een belangrijke klant van ASML, zag de verkopen in juni met een derde stijgen. ASMI, Besi en ASML kregen er tot 2 procent aan beurswaarde bij.

AkzoNobel

Verder trok AkzoNobel de aandacht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft "veel bedrijven" gewaarschuwd dat ze financieel analisten niet stilletjes voorkennis mogen geven. De financiële waakhond zei dat nadat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had aangestipt dat beleggers bij verfconcern AkzoNobel mogelijk niet gelijktijdig waren geïnformeerd over koersgevoelige ontwikkelingen. Het aandeel verloor 0,1 procent.

De euro was 1,0822 dollar waard, tegen 1,0812 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 82,55 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 85,59 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.