Adyen en AEX-index verder omhoog na sterke opmars

2024-02-09T09:41:47.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - Adyen ging vrijdag verder omhoog op de Amsterdamse beurs. Het betaalbedrijf werd een dag eerder al ruim een vijfde meer waard en kreeg er nu 3 procent bij. Verschillende investeringsbanken hebben hun adviezen en koersdoelen voor Adyen verhoogd, na de sterker dan verwachte resultaten van het bedrijf.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 845,78 punten. De Amsterdamse hoofdindex steeg donderdag al 1,6 procent en eindigde op een nieuw slotrecord van 843,75 punten. De MidKap verloor vrijdagochtend 0,2 procent tot 887,22 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen klommen 0,1 procent. Parijs daalde 0,2 procent.

Naast Adyen stond chipbedrijf ASMI in de kopgroep van de AEX, met een plus van dik 1 procent. Levenmiddelenconcern Unilever en staalproducent ArcelorMittal behoorden tot de dalers met verliezen van een half procent. Beide concerns lieten een dag eerder nog stevige koerswinsten zien na publicatie van resultaten.

Oplopende rente

In de MidKap verloor Aperam 1,1 procent. De roestvrijstaalproducent zag de omzet in het vierde kwartaal licht dalen. De winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijvingen en afboekingen nam echter flink af. Volgens topman Timoteo Di Maulo verbeterde de markt iets in het vierde kwartaal, maar blijven de omstandigheden "zeer bedrukt". De extreme margedruk houdt volgens hem aan en de volumes wijzen op een industriële recessie in Europa.

NX Filtration steeg 6 procent. De waterzuiveraar uit Enschede boekte zoals verwacht minder omzet in 2023. Het bedrijf had daar in januari al voor gewaarschuwd. Volgens topman Jeroen Pynenburg drukte de oplopende rente op de investeringsplannen van klanten, wat leidde tot vertragingen van orders. De omzet kwam uiteindelijk uit op 8,1 miljoen euro, tegen 8,4 miljoen euro in 2022. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een omzet van meer dan 16 miljoen euro.

Renault

In Parijs steeg Hermès 3,8 procent. Het Franse modehuis, bekend van de zijden sjaaltjes en de Kelly- en Birkin-bags, zag de verkopen afgelopen jaar sterk stijgen en boekte een recordwinst van 4,3 miljard euro. De Franse autofabrikant Renault daalde 1 procent na tegenvallende resultaten van zijn Japanse partner Nissan, die ruim 11 procent kelderde in Tokio.

De euro was 1,0775 dollar waard, tegen 1,0768 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie goedkoper op 76,19 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 81,48 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.