Cijfers Unilever, Adyen en ArcelorMittal centraal op Damrak

2024-02-08T08:28:15.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag met name uit naar de resultaten van de AEX-fondsen Unilever, Adyen en ArcelorMittal. Levensmiddelenconcern Unilever, bekend van merken als Dove, Magnum en Knorr, zag de omzet in 2023 licht dalen. De onderliggende omzetgroei bedroeg daarentegen 7 procent, vooral dankzij prijsstijgingen. De nettowinst daalde met bijna 14 procent tot 7,1 miljard euro.

Adyen zag de omzet in de tweede helft van 2023 met 23 procent stijgen. Het Amsterdamse bedrijf, dat betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), verwerkte 544 miljard euro aan betalingen, wat 29 procent meer was dan in dezelfde periode een jaar eerder. De winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen steeg met 14 procent.

ArcelorMittal leed een fors verlies in het vierde kwartaal, mede door een groot dodelijk ongeluk bij een mijn van het staalconcern in Kazachstan. Het concern werd na het ongeval gedwongen zijn Kazachse bezittingen te verkopen en moest daardoor 900 miljoen dollar afboeken. Daarnaast daalde de gemiddelde staalprijs en verkocht het bedrijf minder staal.

Azië

De AEX-index op het Damrak koerst af op een positief begin van de drukke beursdag. De Aziatische beurzen gingen donderdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio steeg 2,1 procent tot het hoogste niveau in 34 jaar. SoftBank klom 11 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van de Britse chipontwikkelaar Arm, waarin de Japanse techinvesteerder een groot belang heeft.

De Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,4 procent en de beurs in Shanghai steeg 1,2 procent. China kampte in januari voor de vierde maand op rij met een negatieve inflatie ofwel deflatie. De aanhoudende prijsdalingen voeren de druk op de Chinese overheid op om meer te doen om de economie te ondersteunen en het consumentenvertrouwen te herstellen.

Euro- en oliekoers

Op het Damrak staat ook ING in de belangstelling. De bank en diverse bestuursleden hebben een dagvaarding ontvangen namens beleggers. Die beweren "financiële verliezen te hebben geleden" omdat zij niet goed zijn geïnformeerd over de gebreken in het antiwitwasbeleid van de bank. Daarom eisen zij nu een schadevergoeding van 500 miljoen euro. ING zegt het daar niet mee eens te zijn en zich te zullen gaan verdedigen.

De euro was 1,0784 dollar waard, tegen 1,0767 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 74,21 dollar. Brentolie kostte ook 0,5 procent meer, op 79,60 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.