Beleggers eisen half miljard van ING om witwasaffaire

2024-02-07T21:27:45.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - ING en diverse bestuursleden hebben woensdag een dagvaarding ontvangen namens beleggers. Die beweren "financiële verliezen te hebben geleden" omdat zij niet goed zijn geïnformeerd over de gebreken in het antiwitwasbeleid van de bank, meldt ING in een verklaring. Daarom eisen zij nu een schadevergoeding van 500 miljoen euro. ING zegt het daar niet mee eens te zijn en zich te zullen gaan verdedigen.

Het Financieele Dagblad berichtte woensdagavond als eerste over de dagvaarding, die de krant al had ingezien. Deze zou zijn verstuurd namens een groep van 158 institutionele beleggers, waaronder banken, verzekeraars en vermogensbeheerders uit Europa en de Verenigde Staten. Wie zij precies zijn, is niet bekend. Volgens de krant willen zij zich niet bekendmaken omdat ze nog altijd zaken doen met ING.

Centraal in de aanklacht staat de aanloop naar de witwaszaak waar ING in 2018 een schikking voor trof met het Openbaar Ministerie. De bank betaalde 775 miljoen euro om niet verder vervolgd te worden. De bank had niet voorkomen dat rekeningen jarenlang konden worden gebruikt bij witwassen.

Koersgevoelige informatie

Het FD schrijft dat de beleggers vinden dat ING eerder duidelijk had moeten maken "dat er een probleem was met de naleving van de regels die witwassen moeten voorkomen". Daarmee zou ING koersgevoelige informatie hebben achtergehouden.

ING had een dergelijke procedure naar eigen zeggen al zien aankomen. "In de afgelopen jaren hebben we bekendgemaakt dat we ons ervan bewust zijn geworden dat bepaalde partijen, onder andere, een juridische procedure tegen ING zouden kunnen starten in verband met het onderwerp van de schikking", aldus de bank in de verklaring.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.