AEX doet stapje terug na record, AkzoNobel lager na cijfers

2024-02-07T18:04:33.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index deed woensdag een kleine stap terug, na het recordniveau van een dag eerder. Verfproducent AkzoNobel stond bij de verliezers op het Damrak na bekendmaking van de jaar- en kwartaalcijfers.

De AEX sloot met een min van 0,1 procent op 830,13 punten. De hoofdgraadmeter sloot dinsdag nog op de hoogste stand ooit en verbrak daarmee het oude record uit 2021. De MidKap daalde 1,1 procent tot 879,14 punten. Op de aandelenmarkten in Londen, Frankfurt en Parijs waren dalingen tot 0,7 procent te zien.

AkzoNobel, bekend van verfmerken als Sikkens en Flexa, werd 2,3 procent lager gezet in de AEX. Volgens topman Greg Poux-Guillaume liet het bedrijf vorig jaar een duidelijk herstel van de prestaties zien. Analisten van ING gaven echter aan dat de kwartaalresultaten van de verfproducent iets lager waren dan verwacht.

Philips

Zorgtechnologieconcern Philips was de grootste daler in de hoofdindex met een koersverlies van 3 procent door een verkoopadvies door de Franse zakenbank BNP Paribas Exane. De chipbedrijven ASMI en ASML wonnen 1,9 procent na omzetcijfers van TSMC. De Taiwanese chipmaker, een belangrijke klant van ASML, zag de verkopen in januari met bijna 8 procent stijgen.

In de MidKap ging Air France-KLM 3,5 procent omlaag. De Franse bank Société Générale haalde de luchtvaartcombinatie van de kooplijst af. Just Eat Takeaway won 0,6 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl wil Mayte Oosterveld benoemen tot nieuwe financieel directeur. Oosterveld vervangt Brent Wissink, die vorig jaar zijn vertrek aankondigde.

TotalEnergies

In Kopenhagen daalde Ørsted 1,8 procent. De Deense ontwikkelaar van projecten voor hernieuwbare energie grijpt na een probleemjaar rigoureus in om de kosten te verlagen. Ook vertrekt het bedrijf uit een aantal landen, verkoopt het bezittingen en worden wereldwijd honderden banen geschrapt.

Bierbrouwer Carlsberg klom 4 procent in Kopenhagen dankzij goed ontvangen cijfers. In Parijs publiceerde het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies resultaten. Die vielen juist slecht bij beleggers want het aandeel verloor 3 procent.

De euro was 1,0767 dollar waard, tegen 1,0753 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 73,75 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent meer op 79,04 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.