Prijsverhogingen stuwen winst maker Flexa- en Sikkens-verf

2024-02-07T12:29:28.000+01:00

AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel heeft vorig jaar geprofiteerd van hogere prijzen en lagere kosten. Het bedrijf achter merken als Flexa en Sikkens zag de verkopen licht teruglopen, maar zette wel meer winst in de boeken. Daarbij hielpen ook eerdere kostenbesparingen.

Dat de jaaromzet 2 procent lager uitkwam op 10,7 miljard euro heeft te maken met ongunstige wisselkoersen. Daarvoor gecorrigeerd gingen de verkopen wel wat omhoog. Topman Greg Poux-Guillaume geeft aan dat het daarnaast lukte min of meer dezelfde hoeveelheid verf en coatings te verkopen vergeleken met een jaar eerder.

Onder de streep hield AkzoNobel uiteindelijk 442 miljoen euro over, waar een jaar terug nog een winst van 352 miljoen euro in de boeken ging. Volgens Poux-Guillaume is dat mede te danken aan wat hij noemt "veerkrachtige prijsaanpassingen". Ook hielp mee dat de grondstofprijzen niet meer hoog zo zijn als eerder.

Eerdere verhoging

Vorig jaar verhoogde AkzoNobel zijn prijzen over de gehele linie met 4 procent, meldt Poux-Guillaume. Daarbij stelt hij dat in sommige landen de prijzen juist wat omlaag zijn gegaan. Hoe de prijzen zich in Nederland hebben ontwikkeld kan hij niet zeggen, maar hij noemt Nederland wel "een competitieve markt".

Voorlopig komen er volgens Poux-Guillaume geen grote prijsstijgingen. De topman is ondanks de economisch onzekere tijden ook nog steeds optimistisch. Hij verwacht dat de verkochte volumes dit jaar weer gaan groeien. Ook rekent hij op hogere marges, en dus op meer minst.

Personeelswerving

Om de voorspelde groei te kunnen realiseren heeft AkzoNobel meer werknemers nodig in Nederland, bijvoorbeeld in de verffabriek in Sassenheim. Maar het concern heeft nu al moeite om genoeg productiemedewerkers en technische werknemers te vinden op de "erg krappe" Nederlandse arbeidsmarkt. Daardoor kan AkzoNobel moeilijk de productie uitbreiden en minder groeien, zegt Poux-Guillaume. "We kunnen minder verf leveren overal, want de fabriek in Sassenheim belevert de hele wereld."

De topman meldde vorig jaar dat AkzoNobel mogelijk banen schrapt als gevolg van de verminderde vraag naar verf. Nu zegt hij dat in sommige gebieden banen zijn geschrapt en dat er in andere regio's juist banen bij kwamen, waaronder in Nederland. Hoeveel banen zijn geschrapt, wil hij echter niet zeggen. Bij AkzoNobel werkten begin vorig jaar 32.000 mensen en afgelopen jaar kwamen daar volgens hem een paar honderd werknemers bij.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.