Kleine min voor AEX-index na verliezen op Wall Street

2024-04-03T09:50:33.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een kleine min geopend, na de verliezen op Wall Street een dag eerder door twijfels over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. De aandacht van beleggers zal later op de dag gericht zijn op een voorlopige raming over de inflatie in de eurozone van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De AEX noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 880,15 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 921,95 punten. In Frankfurt en Parijs waren kleine plussen te zien op de koersenborden. De FTSE in Londen daalde 0,4 procent.

Het cijfer van Eurostat wordt om 11.00 uur gepubliceerd. Beleggers hopen dat de inflatie in de eurozone in maart verder is afgezwakt, want dat zou de Europese Centrale Bank (ECB) meer ruimte geven om de rente te verlagen. Economen verwachten in doorsnee dat de inflatie is afgezwakt naar 2,5 procent, van 2,6 procent in februari. Volgende week vergadert de centrale bank over het rentebeleid en op de aandelenmarkten wordt verwacht dat de ECB in juni met een eerste verlaging komt.

Besi en Van Lanschot Kempen

In de AEX was chiptoeleverancier Besi koploper met een plus van 1,2 procent, waarmee werd voortgeborduurd op de stijging van een dag eerder. Investeerder Exor sloot de rij met een min van 0,8 procent.

In de MidKap nam vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen de leiding met een winst van 0,8 procent. Air France-KLM was de sterkste daler bij de middelgrote fondsen met een daling van 1,3 procent.

NX Filtration en Ajax

Bij de kleinere bedrijven was waterzuiveraar NX Filtration een opvallende daler met een koersval van 9,5 procent. Een dag eerder ging het bedrijf uit Enschede nog omhoog na bekendmaking van een nieuwe opdracht voor zijn waterzuiveringstechnologie uit Canada.

Bij de lokale fondsen op Beursplein 5 bleef de koers van Ajax onveranderd. Een dag eerder won het aandeel nog 1,5 procent, ondanks het nieuws dat de voetbalclub uit Amsterdam algemeen directeur Alex Kroes heeft geschorst. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis.

Euro en olie

De euro was 1,0764 dollar waard, tegen 1,0768 dollar bij het slot in Europa dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg licht tot 85,26 dollar en Brent werd 0,2 procent duurder op 89,09 dollar per vat. Oliekartel OPEC+ vergadert woensdag over productiebeperkingen.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.