ING boekt iets minder winst, maar vergeet aandeelhouders niet

2024-05-02T10:00:50.000+02:00

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - ING heeft zijn kwartaalwinst licht zien afnemen. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voor staan om geld naar de aandeelhouders te laten gaan. Dat doet ING door voor maximaal 2,5 miljard euro aandelen in te kopen.

Onder de streep hield de bank 1,6 miljard euro over. Dat is 0,8 procent minder winst dan een jaar eerder, maar beduidend meer dan analisten in doorsnee hadden voorspeld. In de eerste drie maanden van vorig jaar zag ING zijn nettowinst nog bijna verviervoudigen, profiterend van de gestegen rente.

Nu gingen de rente-inkomsten juist omlaag. ING heeft daarnaast meer geld apart gezet voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. De bank voorziet op dit vlak evenwel geen grote problemen. ING ziet bij de afdeling bijzonder beheer, waar probleemgevallen worden ondergebracht, bijvoorbeeld geen grote instroom van bedrijven.

Kritiek

Daartegenover stond dat de inkomsten uit provisies aanzienlijk zijn toegenomen. Dan gaat het om vergoedingen die ING ontvangt bij bijvoorbeeld handelstransacties van klanten. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Ook slaagde ING er volgens hem in om de kosten in het gareel te houden.

Vorig jaar keerde de bank al 6,4 miljard euro uit aan aandeelhouders, door middel van dividend en aandeleninkoop. Maar op dit beleid van de bank is ook kritiek van klimaatactivisten. Zo wees Milieudefensie, dat een klimaatrechtszaak tegen de bank heeft aangekondigd, tijdens de recente aandeelhoudersvergadering op de grote hoeveelheid geld die naar de aandeelhouders ging. Milieudefensie wil dat ING meer doet om klimaatverandering tegen te gaan.

Progressie

Volgens Van Rijswijk zijn de uitkeringen aan aandeelhouders en het klimaatbeleid van de bank "compleet verschillende dingen". "We zijn een erg groot bedrijf, een commerciële organisatie", geeft hij aan. Daarbij is het volgens hem niet verstandig als de bank meer kapitaal oppot dan nodig. Als de bank dat geld niet zou uitkeren aan aandeelhouders zou dat slecht zijn voor het bedrijf en daarmee ook voor klanten, die dan waarschijnlijk duurder uit zouden zijn.

Onlangs noemde zakenkrant Financial Times ING in een artikel over westerse banken die nog steeds belasting afdragen in Rusland. Van Rijswijk zegt dat ING progressie boekt met het afbouwen van het leningenboek daar, maar dat dit tijd kost. Inmiddels gaat het nog om een bedrag van 1,3 miljard euro, van 6,7 miljard euro rond de Russische inval in Oekraïne twee jaar terug.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.