Twijfels over rente duwen Wall Street in het rood, Tesla omlaag

2024-04-02T22:35:19.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen dinsdag winst, vooral door onzekerheid over het rentebeleid van de Federal Reserve. De rentevrees wakkerde aan door sterke economische cijfers, waardoor twijfels ontstonden over de drie geplande renteverlagingen voor dit jaar door de Fed.

Autofabrikant Tesla leed een koersverlies van bijna 5 procent. Dit was het gevolg van de publicatie van teleurstellende cijfers. In het eerste kwartaal van dit jaar leverde het bedrijf nog geen 387.000 auto's af aan klanten, aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee draaide Tesla het slechtste kwartaal in bijna vier jaar. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag en felle concurrentie van andere autobouwers, vooral uit China.

PVH Corp, het moederbedrijf van de bekende modemerken Calvin Klein en Tommy Hilfiger, ging dinsdag 22 procent omlaag in New York door tegenvallende omzetverwachtingen voor het eerste kwartaal en heel dit jaar.

Aanwakkeren

De Dow-Jonesindex eindigde de handel met een verlies van 1 procent op 39.170,24 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,7 procent tot 5205,81 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1 procent tot 16.240,45 punten.

Op het macro-economische vlak werd bekend dat de nieuwe orders voor Amerikaanse productiegoederen in februari meer dan verwacht zijn aangetrokken. Tegelijkertijd bleef het aantal vacatures in de VS op een hoog niveau. Beleggers vrezen dat de sterke data de inflatie, die alweer een tijd aan het dalen is, weer kunnen aanwakkeren.

Tarieven

Het aandeel van Trump Media & Technology Group, het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump, klom ruim 6 procent na de koersdreun maandag. Toen ging het aandeel meer dan 21 procent onderuit na bekendmaking van een nettoverlies van ruim 58 miljoen dollar in 2023. Het moederbedrijf van het platform Truth Social maakte vorige week nog zijn debuut op de Nasdaq.

De olieprijzen stegen naar het hoogste niveau in ongeveer vijf maanden, mede door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Grote oliemaatschappijen als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips profiteerden met koerswinsten tot 2 procent.

De zorgverzekeraars UnitedHealth (min 6,4 procent), CVS Health (min 7,2 procent) en Humana (min 13,4 procent) werden flink lager gezet. De Amerikaanse overheid maakte de tarieven voor vergoedingen bekend aan aanbieders van zorgplannen die onder Medicare Advantage vallen. Deze tarieven blijven ongewijzigd, wat ongunstig is voor verzekeraars.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.