TotalEnergies klaar voor oliewinning in Surinaams diepzeegebied
PARAMARIBO (AFN) - De Franse oliemaatschappij TotalEnergies gaat definitief naar olie boren in het diepzeegebied van Suriname. Samen met de Amerikaanse partner APA investeert het bedrijf ruim 10 miljard dollar in de ontginning van de olievelden, staat in het definitieve besluit dat ze overhandigden aan de Surinaamse president Chan Santokhi. Het is de eerste commerciële oliewinning in zee in Suriname, dat op miljardeninkomsten voor de staatskas rekent.
Staatsolie, het staatsbedrijf dat namens Suriname olie-activiteiten beheert, spreekt van een "historische mijlpaal". Van de investeringen wordt zeker 1 miljard dollar besteed in Suriname. Als de oliewinning vanaf 2028 op gang komt, rekent Suriname op 16 miljard tot 26 miljard dollar (14,5 miljard tot 23,5 miljard euro) aan inkomsten uit onder andere royalty's en belastingen. "Suriname zal nooit meer hetzelfde zijn", merkte Staatsolie-directeur Annand Jagesar op.
De oliewinning komt op het moment dat er steeds kritischer gekeken wordt naar de exploitatie van nieuwe olievelden, omdat dit de opwarming van de aarde kan versnellen. President Santokhi benadrukte dat zijn regering de negatieve koolstofstatus van zijn land in stand zal houden. Suriname is een van de drie landen in de wereld met een negatieve koolstofstatus. De bossen nemen meer CO2 op dan het land uitstoot.
Levensstandaard
Santokhi blikte ook vooruit op de verkiezingen in mei 2025. "Ons beleid, en dat zal voor elke regering moeten gelden, is dat de levensstandaard voor onze bevolking op een significant hoger niveau moet komen."
Zorgvuldige besteding van de enorme inkomsten is ook in de toekomst bijzonder belangrijk, zegt Jagesar: "Ik waarschuw ons allemaal, inclusief mijzelf, dat we moeten zorgen voor good governance." Hij wijst op landen als Nigeria en Venezuela die er ondanks hun enorme natuurlijke hulpbronnen economisch zeer slecht voor staan.
Jagesar voorspelt dat de levensomstandigheden sterk zullen verbeteren in Suriname, waar de bevolking na begrotingsproblemen en de coronacrisis te kampen had met extreme inflatie en toename van armoede. "Niemand hoeft meer arm te zijn in Suriname. Het gaat goed vertoeven zijn in Suriname", aldus Jagesar. "Er zijn zoveel inkomsten uit dit project, (…) dat we een fijn leven gaan hebben."