China kritisch op aanscherping Amerikaanse handelsbeperkingen

2024-04-01T08:57:02.000+02:00

BEIJING (ANP/RTR) - China heeft kritiek geuit op de nieuwste aanscherping van de Amerikaanse regels voor de export van halfgeleiders. Volgens de Chinese overheid zorgt de stap voor meer handelsbelemmeringen en meer onzekerheid in de chipindustrie.

De Amerikaanse regering heeft vorige week de exportbeperkingen voor chips en tools voor kunstmatige intelligentie (AI) naar China bijgewerkt. In de regels staat nu bijvoorbeeld duidelijker dat de beperkingen op de export van chips naar China ook voor laptops gelden die deze chips bevatten.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel stelt dat de stap van de VS "de wederzijds voordelige samenwerking tussen Chinese en buitenlandse ondernemingen ernstig beïnvloedt en hun legitieme rechten en belangen schaadt. China is hier resoluut tegen".

Beperkingen aan ASML

De Amerikanen zijn bang dat de hoogwaardige technologie in China voor militaire doeleinden zou kunnen worden gebruikt. Beijing verzet zich tegen die uitleg. "De VS hebben het concept van nationale veiligheid verruimd, de regels willekeurig herzien", aldus de woordvoerder.

Ook door de Nederlandse overheid zijn vorig jaar nieuwe beperkingen bekendgemaakt voor de export naar China. Zo mag chipmachinefabrikant ASML meerdere van zijn geavanceerde machines inmiddels niet meer leveren aan Chinese bedrijven.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.