Optimisme cijferseizoen helpt Wall Street aan nieuwe records
(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag geëindigd met records voor de S&P 500 en Nasdaq. De S&P 500 steeg 0,3 procent op 6.280,46 punten en de Nasdaq won 0,1 procent op 20.630,66 punten. De Dow Jones index eindigde 0,4 procent in de plus op 44.650,64 punten en komt zo ook weer dichterbij het record van ruim 45.000 punten uit december vorig jaar.
Sterke kwartaalcijfers van Delta Air Lines stemden beleggers tevreden, terwijl het sentiment verder nog steeds draait om de tarievensaga van de Amerikaanse president Donald Trump. Die stuurde de afgelopen dagen een reeks brieven aan landen die vanaf 1 augustus te maken krijgen met extra importheffingen.
"De handelsbesprekingen kunnen worden voortgezet, maar waar dit eindigt is voor iedereen een raadsel", zeiden analisten van ING. De brieven hebben misschien tijd gekocht, maar ze hebben ook de onzekerheid weer aangewakkerd. Voor zowel de wereldmarkten als de beleidsmakers is het tarievenverhaal nog lang niet voorbij, volgens de bank.
Terwijl beleggers wachten op een mogelijke deal met een grote handelspartner als de Europese Unie, richt Trump intussen zijn pijlen op Brazilië: het land kan vanaf 1 augustus een importheffing van 50 procent tegemoet zien.
Andere landen zullen deze stap tegen het Zuid-Amerikaanse land met lede ogen aanzien, stelde Capital Economics. Trumps verwijzingen naar de rechtszaak tegen de voormalige president Jair Bolsonaro, zijn bondgenoot, laten zien dat de president importheffingen gebruikt voor conflicten die niets te maken hebben met de handel.
"Hoewel de tarieven waarschijnlijk hoog zullen blijven, vergeleken met het niveau aan het begin van het jaar, en ook het risico op een hogere inflatie, denken wij dat het effectieve tarief in de VS het jaar rond de 15 procent zal uitkomen. Dit zou een tegenwind zijn voor de groei, maar naar onze mening niet genoeg om een recessie te veroorzaken, gezien de veerkracht van de Amerikaanse consument en het aanpassingsvermogen van de wereldwijde toeleveringsketens", aldus CIO Mark Haefele van UBS.
"We verwachten dat de S&P 500 tegen juni volgend jaar de 6.500 [punten] zal bereiken, hoewel de weg omhoog waarschijnlijk gepaard zal gaan met periodieke volatiliteit", aldus Haefele, die beleggers met een onderweging in aandelen aanraadt geleidelijk in te stappen.
De koperprijs steeg naar een recordniveau nadat Trump aankondigde dat een importtarief van 50 procent op koper volgende maand ingaat. Aandelen van mijnbouwers Freeport-McMoRan en Southern Copper stegen donderdag met 3,7 en 2,0 procent. MP Materials maakte zelfs een sprong van 46 procent, maar dat was vooral in reactie op het nieuws dat het Amerikaanse ministerie van Defensie contracten heeft gesloten met het mijnbouwbedrijf om de opbouw van de toeleveringsketen van zeldzame aardmetalen in de VS te versnellen.
Economisch nieuws was er donderdag over de wekelijkse steunaanvragen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS daalde vorige week met 5.000 tot 277.000.
De Amerikaanse beurzen werden woensdag nog gesteund door de notulen van de vorige rentevergadering van de Federal Reserve. Daaruit viel op te maken dat het beleidscomité verdeeld dreigt te raken over het wel of niet verlagen van de rente en zo ja, hoe vaak.
Trump riep de Fed donderdag op Truth Social opnieuw op om de rente onmiddellijk te verlagen.
"Techaandelen, industriële aandelen en de Nasdaq staan op hun hoogste standen ooit! Crypto gaat door het dak. Nvidia is 47 procent gestegen sinds de Trump Tarieven", aldus de president. En dankzij de tarieven stromen er honderden miljarden dollars de VS binnen, voegde Trump toe.
"De Fed zou snel de rente moeten verlagen om deze kracht te weerspiegelen. De VS zou bovenaan de lijst moeten staan. Geen inflatie!!!"
De olieprijs daalde donderdag met 2,7 procent tot 66,57 dollar voor een vat WTI-olie. De euro/dollar noteerde 0,2 procent lager op 1,1698.
Bedrijfsnieuws
Delta Air Lines steeg 12 procent na sterke kwartaalcijfers. In het afgelopen kwartaal kwam de aangepaste winst per aandeel uit op 2,10 dollar per aandeel bij een omzet van 16,6 miljard dollar. Analisten mikten vooraf op respectievelijk 2,06 dollar en 15,5 miljard dollar. Delta voorziet een winst van 5,25 tot 6,25 dollar per aandeel dit jaar, waar in januari nog rekening werd gehouden met 7,35 dollar.
CEO Ed Bastian van Delta sluit verbetering in de tweede jaarhelft niet uit, als er meer duidelijkheid komt over de importtarieven en geopolitieke ontwikkelingen. "We hebben hoop en een beetje vertrouwen dat we verbetering gaan zien", aldus Bastian.
Sectorgenoten van Delta konden meeliften op de koerssprong van het aandeel. United Airlines won ruim 14 procent en American Airlines steeg met bijna 13 procent.
Broadcom daalde met 0,9 procent. Het chipbedrijf had woensdag voor het eerst een marktkapitalisatie van 1,3 biljoen dollar.
Sectorgenoot Nvidia sloot 0,8 procent hoger, na de koerswinst van 1,8 procent van woensdag. De leidende fabrikant van AI-chip is inmiddels ongeveer 4 biljoen dollar waard.
Costco Wholesale verloor 1,2 procent, ondanks stijgende omzetcijfers voor de afgelopen vijf weken.
De Italiaanse chocolademaker Ferrero neemt het Amerikaanse WK Kellogg over voor 3,1 miljard dollar. Ferrero, bekend van de gelijknamige bonbons maar ook het merk Nutella, betaalt 23 dollar per aandeel voor het merk van ontbijtgranen als Froot Loops en Frosted Flakes. Het aandeel WK Kellogg steeg donderdag met bijna 31 procent naar 22,87 dollar. Na afronding van de deal, die gepland staat voor de tweede helft van dit jaar, verdwijnt WK Kellogg van de beurs.
Autodesk overweegt een overname van de concurrerende engineering-softwareleverancier PTC, meldde Bloomberg. Maar PTC trekt ook de aandacht van andere spelers in de industrie, volgens het persbureau. Aandelen van PTC daalden donderdag met 7,6 procent na een stijging van 18 procent op woensdag na het verschijnen van het verhaal. Autodesk leverde donderdag bijna 7 procent in.
Importheffingen van 50 procent voor Brazilië kunnen volgens marktkenners nadelig zijn voor een bedrijf als Starbucks, dat veel koffiebonen uit uit Zuid-Amerikaanse land haalt. Volgens analisten van TD Cowen zouden de tarieven de winst van Starbucks met ruim een procent kunnen beïnvloeden. Het aandeel daalde licht.