PostNL noemt universele postdienst onuitvoerbaar

2025-06-30T16:59:41.000+02:00

(ABM FN-Dow Jones) PostNL blijft in het kabinetsvoorstel voor een Universele Postdienst tenminste tot 2029 verlieslatend en gaat daarom in bezwaar tegen de afwijzing van de aangevraagde subsidies voor de jaren 2025 en 2026, met verzoek om een voorschot in een kort geding. Dat maakte het postbedrijf maandagmiddag bekend.

Aanvullende juridische stappen sluit het bedrijf niet uit, als de noodzakelijke verbeteringen uitblijven.

"Onder de voorgestelde voorwaarden kunnen we de UPD niet blijven uitvoeren. We waarderen de aandacht van de nieuwe minister voor het publieke belang van postbezorging en de snelheid waarmee hij tot een voorstel tot verandering is gekomen", aldus CEO Pim Berendsen van PostNL. "Tegelijkertijd schieten de voorgestelde veranderingen tekort en komen ze te laat."

De bezorging binnen twee dagen vanaf 1 juli 2026, en binnen drie dagen vanaf 2029, zoals het kabinetsvoorstel luidt, is een stap in de goede richting, maar nog geen oplossing, volgens PostNL. Pas na invoering van bezorging binnen drie dagen met haalbare en betaalbare normen kan postbezorging weer financieel gezond worden. De kwaliteitsnorm van 95 procent is volgens het bedrijf onuitvoerbaar en zou naar 90 procent moeten.

"Er wordt gevraagd een netwerk in stand te houden dat niet meer past bij het gebruik van vandaag. Dat is onhoudbaar", aldus Berendsen.

Intussen blijft PostNL opdraaien voor de kosten die worden gemaakt in het huidige postbezorgingsmodel en voor de overgang naar een nieuw model. "Zolang deze hoge kosten voor de UPD volledig bij PostNL liggen, kan het postbedrijf zich niet aanpassen en blijft de postdienstverlening de komende jaren verlieslatend."

Dit kan van een bedrijf niet worden verwacht, stelde PostNL. Het bedrijf heeft een tijdelijke bijdrage van 30 miljoen euro dit jaar en 38 miljoen euro in 2026 gevraagd, om de brievenpost in een dag te blijven bezorgen en te voldoen aan het vereiste aantal brievenbussen en speciale eisen aan rouwpost, medische post en braillepost. Zulke steun is in andere Europese landen ook gebruikelijk, merkte PostNL op.

Disclaimer

Bron: ABM. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.