Shell profiteert van stijgende olieprijzen en Triodos maakt debuut

2025-06-22T11:04:19.000+02:00

(ABM FN-Dow Jones) De geopolitieke zorgen die afgelopen week de boventoon voerden, werkten ook door in de individuele aandelen van bedrijven. Zo won Shell op weekbasis 1,3 procent, dankzij de stijgende olieprijzen, hoewel die vrijdag wel wat gas terugnamen.

ASR was op weekbasis koploper in de AEX, met een plus van 1,8 procent en KPN won 1,4 procent. Adyen ging juist 7,5 procent onderuit.

Randstad verloor afgelopen week 4,0 procent, na tegenvallende cijfers van sectorgenoot Hays. De Britse recruiter gaf donderdag een winstwaarschuwing af.

Prosus verloor 1,1 procent op weekbasis, ondanks een optimistisch rapport van Bank of America, dat veel cash ziet binnenstromen in de toekomst dankzij de nieuwe strategie van Prosus. De internetinvesteerder wil met behulp van AI lifestyle-platforms gaan bouwen. Dit zou veel meer kasstroom genereren bij bijvoorbeeld de rubrieksadvertenties van OLX en in Latijns-Amerika in de komende vijf jaar.

Prosus komt maandag met definitieve jaarcijfers en houdt twee dagen later een beleggersdag, die een cruciale aanjager voor het aandeel zou kunnen zijn, aldus Bank of America.

Aegon leverde 3,2 procent in, maar ging afgelopen week ook ex-dividend.

Besi daalde afgelopen week met 2,2 procent, ondanks een koersdoelverhoging van Deutsche Bank van 125 naar 140 euro met een herhaling van het koopadvies. Het aandeel kon een week eerder bijna 11 procent bijschrijven, na een positief ontvangen beleggersdag.

ASMI daalde met zo'n 2 procent op weekbasis, net als ASML. ASML ziet de klanten die winnen in de AI-race het goed doen dit jaar en fabrikanten van smartphones en computers minder goed, terwijl de vraag naar de geavanceerde EUV-technologie blijft groeien en de meer volwassen DUV-technologie afvlakt. Dat meldde Bank of America afgelopen week in een analistenrapport.

Het verlies aan het einde van de week was mogelijk het gevolg van een bericht in The Wall Street Journal. De krant meldde op basis van bronnen dat de Amerikaanse regering de belangrijkste producenten van halfgeleiders wereldwijd verteld dat de ontheffingen die ze gebruiken om toegang te krijgen tot Amerikaanse technologie in China mogelijk worden ingetrokken. Op dit moment gelden voor het Zuid-Koreaanse Samsung en SK Hynix en het Taiwanese TSMC algemene ontheffingen die hen toestaan Amerikaanse apparatuur voor chipfabricage naar hun fabrieken in China te verschepen zonder telkens een aparte licentie aan te vragen.

Exor won 1,2 procent op weekbasis. UBS verlaagde het koersdoel licht, van 127,00 naar 126,00 euro, op basis van de koersdoelen van de belangrijkste beleggingen van de investeerder, terwijl het koopadvies werd gehandhaafd. Over de belegging in Philips, waarin Exor de grootste aandeelhouder is, zei de Zwitserse Bank dat dit nog altijd een overtuigende kans is, maar de analisten verwachten geen koersstijging op korte termijn.

Philips daalde met 2,1 procent, en kon zo niet profiteren van het besluit van Brussel om Chinese fabrikanten van medische apparatuur te weren bij Europese aanbestedingen. 

In de AMX ging Allfunds aan kop, met een winst van 8,5 procent. UBS verhoogde vrijdag het koersdoel van 6,00 naar 7,20 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Eerder deze maand meldde Allfunds al het vertrek van CEO en oprichter Juan Alcaraz. Alcaraz wordt nog deze maand vervangen door Annabel Spring, die eerder onder meer werkzaam was bij HSBC.

Corbion was juist de grote verliezer en leverde op weekbasis 7,5 procent in op 18,67 euro. Een onbekende partij startte aan het begin van de week met de verkoop van 1,9 miljoen aandelen in Corbion voor 19,10 euro per aandeel. Het leek te gaan om Impax Asset Management, dat in een AFM-melding vervolgens bekendmaakte, dat het kapitaalbelang is gedaald van 4,98 tot 2,98 procent, met dito stemrecht.

SBM Offshore won 2,2 procent op weekbasis. De oliedienstverlener tekende een contract met TotalEnergies voor de FPSO GranMorgu, die voor de kust van Suriname olie moet gaan winnen. Financiële details werden niet gegeven.

Vopak ging er afgelopen week 1,8 procent op vooruit. AVTL, de Indiase dochter van Vopak, kondigde aan een nieuwe terminal te bouwen. Met de bouw is circa 53 miljoen euro gemoeid, wat volledig door AVTL zal worden gefinancierd met het geld dat een recente IPO opleverde.

Onder de kleinere fondsen deed Envipco weer goede zaken, met een plus van 11,5 procent. TomTom liet afgelopen week ruim 8 procent gaan.

PostNL daalde met 1,5 procent. Het bedrijf plaatste een onderhandse lening ter waarde van 100 miljoen euro. De netto-opbrengst van de lening zal PostNL gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden, waaronder de herfinanciering van bestaande schulden.

Bank of America heeft het koersdoel voor Euronext afgelopen week verhoogd van 150 naar 165 euro en handhaafde daarbij het koopadvies. Het aandeel steeg met 1,7 procent op weekbasis.

Triodos maakte afgelopen week zijn debuut aan Euronext Amsterdam. Analisten van IEX spraken van een soepele beursgang. De analisten hebben Triodos op Houden staan met een koersdoel van 34,00 euro. Het aandeel sloot vrijdag op 35,02 euro.

"Wij willen graag met de notering aan Euronext de toegankelijkheid en verhandelbaarheid van onze certificaten verhogen", zo zei CEO Marcel Zuidam van Triodos voor de camera van ABM Financial News.

Klik hier voor: Triodos debuteert op Amsterdamse Damrak

Triodos stelt na de beursgang ook de Nederlandse activiteiten centraal, zei de topman verder.

"Dat doen we door onze productmarktcombinaties te herzien en daar keuzes in te maken in het belang van alles stakeholders", aldus Zuidam. "In de andere markten waar we actief zijn, streven we gefocuste groei na."

Klik hier voor: Triodos focust op Nederlandse activiteiten

Disclaimer

Bron: ABM. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.