Beursupdate: AEX herstelt richting het weekend
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend hoger, nu de Amerikaanse president Donald Trump Iran meer tijd gunt.
Rond de klok van elf uur steeg de AEX met 0,5 procent naar 913,86 punten en lijkt zo op weg om het weekverlies te beperken tot minder dan een procent.
Het Witte Huis verklaarde donderdag dat de Amerikaanse president Trump binnen twee weken een beslissing zal nemen over militaire hulp aan Israël in diens strijd tegen Iran.
Perschef Karoline Leavitt wees in een voorgelezen verklaring op een "aanzienlijke kans op onderhandelingen", die al dan niet in de nabije toekomst zullen plaatsvinden met Iran. Ze benadrukte dat elke deal met Iran een verbod op het verrijken van uranium moet bevatten.
Ondertussen gaan de aanvallen tussen Israël en Iran gewoon door.
Naast de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, was er afgelopen week ook oog voor een lawine aan rentebesluiten. Zo verlaagde de Zwitserse centrale bank de rente naar 0 procent en ook in Noorwegen ging de rente omlaag. Dit laatste verraste de markt. De Bank of England en de Amerikaanse Federal Reserve hielden de rente ongewijzigd. Ook China hield zijn referentierente vandaag ongewijzigd en dat deed de Bank of Japan eerder deze week ook.
"Per saldo zijn renteverlagingen een steun voor de aandelen- en obligatiemarkten", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.
"Op dit moment overheersen echter de emotie en angst voor de gevolgen van de geopolitieke spanningen. We hebben dit in het verleden al vaak gezien en is uiteindelijk de ontwikkeling van de wereldeconomie en dus de winstgroei van bedrijven, bepalend voor de aandelenkoersen", aldus Wiersma
Vooralsnog gaat Wiersma er niet vanuit dat de wereldeconomie in een recessie zal belanden, maar wel dat de groei zal vertragen.
Op het macro-economisch front werd vanochtend bekend dat het vertrouwen van de Nederlandse consument iets minder negatief is geworden.
Japanse beleggers werden vanochtend geconfronteerd met een stijging van de kerninflatie in juni van 3,7 procent, waar werd gerekend op een stijging van 3,6 procent. In mei bedroeg de kerninflatie nog 3,5 procent. Onder meer de rijstprijzen zaten flink in de lift.
Ondanks de gestegen kerninflatie, "zal de Bank of Japan waarschijnlijk prioriteit geven aan de negatieve impact van Amerikaanse importheffingen. Als er in het derde kwartaal een handelsakkoord is bereikt, kan de Bank of Japan de renteverhogingen hervatten", voorziet analist Min Joo Kang van ING.
Beleggers hebben vanmiddag onder meer oog voor de vrijgave van de Philadelphia Fed index en de leidende indicatoren in de VS.
De houding van het Witte Huis zorgde voor wat ontspanning op de oliemarkten en een vat Brent olie werd 2,0 procent goedkoper op 77,30 dollar.
De rentes bleven dicht bij huis en de euro/dollar stond in de parkeerstand rond de 1,1500.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 2,3 procent, gevolgd door AkzoNobel dat 2,0 procent kon bijschrijven.
De grootste daler was Shell met een verlies van 0,6 procent. De afgelopen dagen liep het aandeel flink op, geholpen door de hogere olieprijs.
In de Midkap werd de lijst aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,8 procent, gevolgd door All Funds dat 2,3 procent kon bijschrijven. UBS verhoogde het koersdoel voor Allfunds.
Vopak noteerde onveranderd. AVTL, de Indiase dochter van Vopak, kondigde aan een nieuwe terminal te bouwen. Met de bouw is circa 53 miljoen euro gemoeid, wat volledig door AVTL zal worden gefinancierd met het geld dat een recente IPO opleverde.
OCI verloor 0,1 procent.
In de AScX waren er vrijdagochtend geen dalers en het volatiele Envipco won 7,8 procent. Accsys en Avantium konden beide 3,5 procent bijschrijven.
PostNL won 0,5 procent. Het bedrijf plaatste een onderhandse lening ter waarde van 100 miljoen euro. De netto-opbrengst van de lening zal PostNL gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden, waaronder herfinanciering van bestaande schulden. De transactie heeft looptijden van 3 en 5 jaar met vaste en variabele rentepercentages.