Besi straalt op onrustig Damrak na beleggersdag

2025-06-15T11:39:05.000+02:00

(ABM FN-Dow Jones) Het was een roerige beursweek op het Damrak, die vooral in het teken stond van de handelsgesprekken tussen de VS en China en de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, die voor risico-aversie onder beleggers zorgden. Nu het cijferseizoen voorbij is en voor veel bedrijven spoedig de stille periode in aanloop naar de halfjaarresultaten aanbreekt, is het qua bedrijfsnieuws rustig. De week begon sowieso rustig door Pinksteren.

Besi was op weekbasis de uitblinker, met een koerswinst van bijna 11 procent. Donderdag hield de chipper een beleggersdag en in aanloop verhoogde het bedrijf de outlook voor de lange termijn. Volgens ING stelden de nieuwe doelstellingen niet teleur en zal de analistenconsensus naar boven worden bijgesteld. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Besi van 110 naar 125 euro. Van Kepler Cheuvreux kreeg Besi in aanloop naar de beleggersdag al een koopaanbeveling en een verhoging van het koersdoel naar 135 euro. Ook Bank of America verhoogde afgelopen week het koersdoel, van 148 naar 175 euro.

Sectorgenoot ASMI won afgelopen week 2,8 procent. ASML verloor licht terrein.

Verder gaf Jensen Huang, de CEO van Nvidia, de AI-sector afgelopen week een nieuwe impuls. Huang sprak in Parijs op een conferentie voor ontwikkelaars, waar hij verklaarde dat hij steeds optimistischer wordt over kwantumcomputing.

"Hij verwacht dat deze computers in de komende jaren echt bruikbaar zullen worden en in staat zullen zijn om problemen op te lossen. Eerder zei Huang dat hij pas echt een doorbraak op het vlak van kwantumcomputing verwacht in ten vroegste 15 jaar", aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Prosus kwam afgelopen week met voorlopige jaarcijfers, voorafgaand aan de definitieve cijferrapportage op 23 juni. De winst van de internetinvesteerder verdubbelde afgelopen jaar, dankzij de snellere groei en grotere winstgevendheid van de e-commerce-bedrijven die Prosus op de balans heeft staan en van aandelenbeleggingen, met name in de Chinese internetgigant Tencent. Het aandeel daalde desondanks met 1,1 procent op weekbasis.

Philips, Adyen, Exor, Aegon en Wolters Kluwer behoorden tot de sterkste dalers op weekbasis, met verliezen van circa 3,5 tot bijna 6 procent.

Shell kon op weekbasis 4,1 procent bijschrijven, gesteund door de stijgende olieprijzen.

Voor Air France-KLM had dit juist een negatief effect en was het aandeel de drager van de rode lantaarn in de AMX, met een verlies van bijna 11 procent. De dodelijke vliegramp in India met een Boeing Dreamliner hielp het sentiment rond luchtvaartaandelen afgelopen week ook niet.

De Midkap werd afgelopen week aangevoerd door SBM Offshore, dat bijna 6 procent won bij een slot van 22,48 euro vrijdag. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een koopadvies van de Amerikaanse bank Morgan Stanley, met daarbij een koersdoel van 29,00 euro.

Allfunds steeg met 3,8 procent op weekbasis, nadat bekend werd dat CEO en oprichter Juan Alcaraz het Spaanse fintechbedrijf verlaat. Zijn opvolger Annabel Spring treedt nog deze maand aan. Alcaraz blijft nog een jaar adviseur bij Allfunds om een soepele overgang te garanderen. De markt heeft honger naar een dergelijke verandering, stelden analisten van Jefferies in een rapport in reactie op het nieuws, vooral gezien de slechte koersontwikkeling van het aandeel Allfunds sinds de beursgang in 2021.

OCI kreeg afgelopen week groen licht van de Amerikaanse toezichthouder voor de verkoop van de methanolactiviteiten aan Methanex. Met de verkoop ontvangt OCI 1,2 miljard dollar in contanten en daarbovenop 9,9 miljoen aandelen Methanex. Het aandeel OCI liep op weekbasis met 4,2 procent op. En dat is volgens Jefferies niet meer dan terecht. De goedgekeurde desinvestering betekent namelijk dat beleggers opnieuw zullen worden beloond, met dividend of een aandeleninkoop. De huidige marktkapitalisatie van OCI is nu ongeveer 1,8 miljard euro.

WDP koopt in België vijf distributiecentra, waarvan er vier worden gehuurd door Sligro, zo werd afgelopen week bekend. WDP betaalt 30 miljoen euro in eigen aandelen. Het aandeel verloor 1,8 procent op weekbasis.

Vastgoedaandelen hadden het afgelopen week sowieso lastig in Amsterdam. CTP verloor 1,4 procent, NSI ging 1,9 procent lager en Eurocommercial Properties daalde met 1,9 procent.

In de AScX ging TomTom op weekbasis bijna 8 procent hoger, terwijl Avantium ruim 8 procent moest laten gaan.

Verder viel Ebusco afgelopen week op onder de kleine aandelen, na de aankondiging dat CEO Christian Schreyer per direct is afgetreden vanwege gezondheidsredenen. De bussenbouwer, die dringend kapitaal nodig heeft, gaf aan dat de taken van de CEO in afwachting van de benoeming van een opvolger gezamenlijk worden waargenomen door de chief operating officer en de chief financial officer. Het aandeel verloor 4,7 procent op weekbasis.

Disclaimer

Bron: ABM. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.