Valuta: euro houdt stand na reeks aan PMI-data
(ABM FN-Dow Jones) De euro hield dinsdagochtend stand ten opzichte van de dollar, na een reeks van inkoopmanagersindices uit de eurozone, terwijl vanuit Duitsland het nieuws kwam dat de conservatieve leider Friedrich Merz er in een eerste stemronde dinsdag niet in geslaagd is om genoeg stemmen te krijgen om bondskanselier van Duitsland te worden.
Merz kreeg 310 stemmen in het lagerhuis van het parlement. Hij had 316 stemmen nodig voor een meerderheid. Mogelijk wordt later op de dag nog een keer gestemd.
Volgens analisten van Berenberg zou Merz de Duitse economie naar groei moeten navigeren, terwijl hij ook een krachtiger buitenlandbeleid zou kunnen voeren. In maart slaagde Merz er als kandidaat-kanselier in om een omvangrijk investeringspakket door het Duitse parlement te loodsen.
Dat de grootste economie in de eurozone nog altijd in het slop zit, werd vanochtend bevestigd door de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, die in april verzwakte tot 49,0 en dus krimp vertoonde.
"De Duitse dienstensector trapt op de rem", volgens Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. "Dienstverleners voelden waarschijnlijk de druk op de winstmarges in april", aldus de econoom.
Hoewel de toekomst er op het eerste gezicht niet al te rooskleurig uitziet, zijn bedrijven duidelijk nog niet bereid om de handdoek in de ring te gooien. Volgens de la Rubia nemen bedrijven nog steeds nieuwe mensen aan en is de banengroei voor de tweede maand op rij aangetrokken.
In de eurozone als geheel was onverwacht sprake van groei in april, zij het nipt met een stand van 50,4, waar een voorlopig cijfer eerder een krimp voorspelde.
"Spanje is koploper wat groei betreft, gevolgd door Italië, dan Duitsland met een marginale groei, en Frankrijk volgt op afstand", aldus De la Rubia.
De valutamarkten maken zich verder op voor de start van de tweedaagse vergadering van de Federal Reserve, met woensdagavond het rentebesluit. Er worden geen wijzigingen verwacht.
De Amerikaanse centrale bank zal vermoedelijk de toenemende risico's voor de economische vooruitzichten aanhalen, volgens marktstrateeg Michael Brown van Pepperstone en mogelijk zijn "afwachtende houding" opnieuw benadrukken.
De expert van Pepperstone wees ook op de nieuwe ontwikkelingen in de handelsoorlog, na de aankondiging van president Trump dat hij buitenlandse films 100 procent extra wil belasten.
Dat is een "opmerkelijke escalatie in de handelssaga" die voorheen beperkt was tot goederen, maar zich lijkt uit te breiden naar diensten, aldus Brown.
De euro/dollar handelde dinsdag richting het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 1,1329.
Volgens valuta-analisten van Danske Bank kan de Europese munt stijgen naar 1,22 dollar in de komende twaalf maanden als de Fed zijn renteverlagingen hervat, hetgeen de greenback onder druk zou zetten. De Deense bank verwacht 125 basispunten aan Amerikaanse renteverlagingen tot aan juni volgend jaar.