Sterk Amerikaanse banenrapport duwt AEX verder omhoog

2025-05-02T17:54:07.000+02:00

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten, na een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport.

De AEX index steeg 2,3 procent tot 897,63 punten, terwijl de AMX een winst van 1,3 procent liet optekenen.

Uit de cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat de werkgelegenheid in april is toegenomen met 177.000 banen, terwijl de markt rekende op een groei met 133.000 banen. De eerder gerapporteerde banengroei in maart van 228.000 werd neerwaarts bijgesteld naar een groei van 185.000 banen. De werkloosheid noteerde ongewijzigd op 4,2 procent. Het gemiddeld uurloon steeg op jaarbasis met 3,8 procent naar 36,06 dollar.

De Amerikaanse arbeidsmarkt houdt stand ondanks de storm rond de importheffingen, zei econoom James Knightley van ING in reactie op het rapport. Echter, aangezien uit diverse bedrijfs- en consumentenenquêtes blijkt dat de tarieven en onzekerheid over het handelsbeleid het sentiment ondermijnen, is er volgens de econoom een grote kans dat een afkoeling van de economische activiteit zich in de zomer zal vertalen in een zwakkere arbeidsmarkt.

Daarnaast haalden de beurzen steun uit optimistische geluiden over mogelijke handelsdeals. Zo zou China inmiddels bereid zijn handelsbesprekingen met de VS te overwegen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de industrie in de eurozone in april minder hard is gekrompen dan in de maand ervoor. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 48,6 naar 49,0.

De separate indices lieten voor Duitsland, Frankrijk en Italië eveneens een vertraging van de krimp zien, terwijl de krimp in Spanje juist versnelde.

De kerninflatie in de eurozone is in april conform de verwachting gestegen van 2,4 procent naar 2,7 procent, terwijl de algemene inflatie stabiel noteerde op 2,2 procent.

"Daarmee blijft de [algemene] inflatie gestaag dalen in de richting van de doelstelling van de Europese Centrale Bank", zei econoom Bert Colijn van ING. Hij verwacht echter dat op de korte termijn sprake zal zijn van desinflatoire druk. De inflatie op de middellange termijn is volgens hem omgeven met grote onzekerheid, zei hij.

De werkloosheid in de eurozone is in april gelijk gebleven ten opzichte van de voorgaande maand.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS tevens het nieuws dat de Amerikaanse fabrieksorders in maart conform de verwachting zijn gestegen met 4,3 procent, na een toename met 0,5 procent in februari.

Brent-olie werd vrijdag 1,6 procent goedkoper op 61,13  dollar per vat.

De euro/dollar noteerde op 1,1335. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1295 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1290 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 7,4 procent. Naast de winstcijfers kondigde de bank ook een extra aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 2 miljard euro.

Ook de chippers deden het goed. Besi steeg 5,8 procent, ASMI won 4,5 procent, terwijl ASML eveneens 4,5 procent hoger noteerde.

Shell werd na de cijfers beloond met een plus van 1,8 procent.

KPN bungelde onderaan met een verlies van 1,5 procent. Unilver en DSM Firmenich waren de enige twee overige dalers met verliezen van respectievelijk 0,2 en 0,3 procent. Ahold Delhaize sloot vlak.

In de Midkap ging Air France-KLM aan kop met een winst van 5,8 procent. Signify won 4,4 procent. WDP stond onderaan met een verlies van 5,4 procent, maar ging ook ex-dividend.

Aalberts kreeg de handen niet echt op elkaar voor de kwartaalcijfers, maar sloot uiteindelijk toch 0,3 procent hoger. De winst en omzet stonden in het afgelopen kwartaal onder druk. Ook gaf het bedrijf geen outlook af.

"Het tarief- en handelsbeleid [van de VS] heeft nieuwe uitdagingen en marktonzekerheden gecreëerd. Het is nog te vroeg om de effecten op onze eindmarkten te bepalen", aldus Aalberts.

Volgens CEO Stéphane Simonetta zijn er wel de eerste aantrekkende signalen te bespeuren in het bouwsegment, terwijl de activiteit in het industriesegment laag bleef. “We richten ons op maatregelen om onze EBITA-marge te beschermen en onze vrije kasstroom te optimaliseren”, aldus Simonetta.

Bij de kleine aandelen steeg Envipco met 9,2 procent, Avantium won 10,6 procent, terwijl PostNL 1,7 procent liet gaan.

Lokaal verloor Ebusco nog eens 23,1 procent op 0,26 euro, nu een faillissement dreigt voor de bussenbouwer.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent hoger op 5.670,03 punten. De Dow Jones index steeg 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent in het groen.

Disclaimer

Bron: ABM. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.