AEX uiteindelijk dicht bij huis gebleven
(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag uiteindelijk dicht bij huis gebleven, terwijl beleggers een stortvloed aan bedrijfscijfers analyseerden voor aanwijzingen van de impact van Amerikaanse importheffingen en de daardoor veroorzaakte wereldwijde economische onzekerheid.
De AEX sloot 0,2 procent hoger op 874,74 punten, na een hogere start en een dip in de namiddag.
Analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets bespeurde een voorzichtige stemming en ziet groeiende bezorgdheid onder beleggers over de bredere impact van de voorgestelde Amerikaanse importheffingen.
Bedrijven als Porsche en Adidas waarschuwden vanochtend al voor de mogelijke gevolgen van de handelsoorlog en ook de Deense brouwer Carlsberg wees op het volatiele macro-economische klimaat.
Volgens Aslam wegen beleggers de veerkracht van bedrijven af tegen deze opkomende externe risico's. "Ondanks sterker dan verwachte bedrijfswinsten in het eerste kwartaal in sommige sectoren, is de toon in de vooruitzichten voorzichtiger geworden", merkte de analist verder op.
Op macro-economisch vlak was het dinsdag redelijk rustig. Het consumentenvertrouwen in de eurozone daalde van -14,5 in maart naar -16,7 in april, hetgeen eerder al naar voren kwam in de voorlopige cijfers. Het economisch sentiment verslechterde van 95,0 in maart naar 93,6 in april. Hier werd gerekend op een afname tot 94,5.
Opvallend was dat het consumentenvertrouwen in Duitsland, dat een maand vooruitkijkt, wel verbeterde in mei, hoewel het cijfer negatief bleef, met -20,6.
Verder bleef de inflatie in Spanje in april stabiel op 2,2 procent, waar een daling tot 2,0 procent werd voorzien. Later in de week staan ook inflatiecijfers uit Duitsland, Frankrijk en de eurozone als geheel op de rol.
In de VS bleek zowel het consumentenvertrouwen als het aantal vacatures te zijn gedaald. De huizenprijzen stegen minder hard.
De olieprijzen daalden omdat investeerders hun verwachtingen voor de vraaggroei naar beneden bijstelden, vanwege de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de twee grootste economieën van de wereld. Een vat Brent olie werd 1,8 procent goedkoper op 64,68 dollar.
De rentes daalden licht en de euro/dollar daalde naar 1.1397.
Stijgers en dalers
Onder de hoofdaandelen gingen ING en ABN AMRO aan kop met een plus van 1,7 procent.
IMCD, dat een koersdoelverhoging van Berenberg kreeg, noteerde ex-dividend, maar gecorrigeerd hiervoor steeg het aandeel 2,0 procent.
AkzoNobel daalde 1,2 procent naar 55,34 euro, na een dividenduitkering van 1,54 euro, maar zonder dit effect steeg het aandeel wel.
In de AMX daalde Signify vanwege een ex-dividend notering met ongeveer 9 procent. Zonder dit effect noteerde het aandeel 0,8 procent lager.
Bouwer BAM was koploper met een stijging van ruim 6 procent, gevolgd door Inpost met een winst van 4,2 procent.
Allfunds won 2,4 procent na de cijfers over het eerste kwartaal, die volgens analisten van Jefferies sterk waren.
In de AScX noteerde Acomo ex-dividend, terwijl Teslin een verdubbeling van zijn belang in de zaden- en theehandelaar meldde, van 5 naar 10 procent. Het aandeel daalde 3,6 procent, maar zonder het effect van de ex-dividendnotering was sprake van een lichte stijging.
Avantium was de grootste daler en verloor 4,0 procent.
Pharming was de grootste stijger met een winst van 2,4 procent.
Lokaal leverde Vivoryon 0,8 procent in na het vrijgeven van de jaarcijfers.
Tussenstanden Wall Street
Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs was Wall Street lichtgroen gekleurd en steeg de toonaangevende S&P 500 met 0,3 procent.