Europese beurzen overwegend hoger gesloten
(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag overwegend hoger gesloten, na een drukke ochtend vol kwartaalcijfers met waarschuwingen van Volvo en Porsche.
De Stoxx Europe 600 index steeg 0,4 procent tot 525,09 punten. De Duitse DAX klom 0,7 procent naar 22.425,83 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,2 procent tot 7.555,87 punten en in Madrid leverde de IBEX-35 0,7 procent in. De Britse FTSE sloot 0,6 procent hoger op 8.463,46 punten.
Analist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets bespeurde een voorzichtige stemming en zag de groeiende bezorgdheid onder beleggers over de bredere impact van de voorgestelde Amerikaanse importheffingen.
In de ochtend was er optimisme over een mogelijke aankondiging door de Amerikaanse president Trump van lagere heffingen voor de auto-industrie. Dubbele heffingen zouden kunnen worden vermeden. Ook wachten beleggers op details over gesprekken van het Witte Huis met Aziatische landen, na hints op de-escalatie van de handelsoorlog.
Bedrijven als Porsche en Adidas waarschuwden vanochtend al voor de mogelijke gevolgen van de handelsoorlog en ook de Deense brouwer Carlsberg wees op het volatiele macro-economische klimaat.
Volgens Aslam wegen beleggers de veerkracht van bedrijven af tegen deze opkomende externe risico's."Ondanks sterker dan verwachte bedrijfswinsten in het eerste kwartaal in sommige sectoren, is de toon in de vooruitzichten voorzichtiger geworden", merkte de analist verder op.
Op macro-economisch vlak bleek dat het consumentenvertrouwen in de eurozone daalde in april, zoals ook uit voorlopige cijfers al bleek. Het economisch sentiment verslechterde iets meer dan was voorzien. Opvallend was dat het consumentenvertrouwen in Duitsland, dat een maand vooruitblikt, verbeterde in mei, hoewel het cijfer negatief bleef.
In Spanje bleek de inflatie in april niet te zijn gedaald, terwijl dat wel was voorzien. Later in de week volgen inflatiecijfers uit Duitsland, Frankrijk en de eurozone.
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde verder en bleef daarmee op het laagste niveau in ruim 13 jaar. Vooral de verwachtingsindex ging verder onderuit, met een zeer sombere blik op de arbeidsmarkt.
Ook daalde het aantal vacatures in de VS en stegen de huizenprijzen minder hard.
De euro/dollar daalde 0,2 procent tot 1,1387, terwijl de olieprijzen met een procent daalden.
De euro heeft wat aan momentum verloren in de recente verschuiving van de dollar naar de euro als favoriete munt voor belegger, volgens analist Francesco Pesole van ING. Hij wees op de enorme stroomstoring in Spanje en Portugal, die de beleggers mogelijk minder enthousiast maakte.
Daarnaast wijst de optiemarkt op een overmaat aan kopers voor de euro. Speculanten die op een hogere euro inzetten kunnen dat terugdraaien als de nieuwe groeicijfers voor de eurozone woensdag tegenvallen, volgens de analist.
Stijgers en dalers
Er waren veel bedrijfsresultaten om door te nemen.
Spotify voldeed net niet aan de omzetverwachtingen van analisten en de winstsprong die zij hadden verwacht bleef uit. Wel kreeg de streamingreus er in het eerste kwartaal 5 miljoen nieuwe premium-abonnees die hun muziek via Spotify willen luisteren. Het aandeel daalde 3,4 procent.
Porsche heeft zijn verwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld, omdat de Duitse sportwagenfabrikant het moeilijk heeft in China en vreest dat de importheffingen ook de verkoop in Amerika zullen schaden. In het eerste kwartaal daalde de winst en omzet, waarbij de winst ook lager was dan verwacht. Het aandeel daalde 4,1 procent in Frankfurt.
Adidas houdt ook rekening met de impact van de Amerikaanse handelstarieven, maar houdt nog vast aan de verwachtingen voor het jaar. Het aandeel verloor 3,2 procent.
Volvo Cars ziet de nabije toekomst weinig rooskleurig in. Het Zweedse autobedrijf trok zijn outlook voor 2025 en 2026 in en gaat voor 1,6 miljard euro kosten besparen. Het aandeel daalde ongeveer een procent.
Defensiereus Rheinmetall verraste met een sterke winst en omzet in het eerste kwartaal van 2025 en sloot 8,5 procent hoger.
Deutsche Bank overtrof ook de verwachtingen en sloot 5 procent hoger. De outlook voor dit jaar is haalbaar, zei CEO Christian Sewing.
Deutsche Boerse boekte meer omzet en winst, maar sloot lager, omdat de omzet tegenviel en de kosten stegen. Het aandeel opende fors lager en beperkte het verlies tot 1,6 procent.
Lufthansa boekte een kleiner operationeel verlies, maar het nettoverlies steeg wel. Het aandeel verloor 4,5 procent.
Carlsberg handhaafde dinsdag de outlook, ondanks een volumedaling door achterblijvende consumptie in het afgelopen kwartaal. Het aandeel leverde in Kopenhagen ruim 2 procent in.
Novartis groeide met dubbele cijfers in het afgelopen kwartaal en verhoogde zijn outlook. De Zwitserse farmaciereus meldde eerder al ruim 20 miljard dollar te gaan investeren in productie in de VS, wat de impact van de importheffingen kan beperken. Het aandeel steeg na een wisselvallige handelsdag krap 1 procent in Zürich.
De Britse farmaciereus AstraZeneca boekte meer omzet en meer kernwinst per aandeel, maar waarschuwde voor juridische risico's in China. Daar dreigt een boete tot 8 miljoen dollar voor illegale invoer van medicijnen. Het aandeel opende lager maar sloot uiteindelijk onveranderd in Londen.
Zoals sommige analisten al verwachtten gaat oliereus BP nog maar voor 750 miljoen dollar aan aandelen terugkopen na het eerste kwartaal, tegen 1,75 miljard dollar een kwartaal eerder. De onderliggende winst daalde en het aandeel sloot 2,13 procent lager in Londen.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag rond sluitingstijd in Europa verdeeld. De S&P 500 index steeg 0,1 procent en techbeurs Nasdaq Composite daalde licht.