Valuta: tij keert voor de dollar
(ABM FN-Dow Jones) De euro kan verder stijgen, als de Federal Reserve de rente eerder en sterker gaat verlagen dan eerder gedacht, nu de Verenigde Staten een handelsoorlog zijn begonnen. Dat stelde UBS dinsdag in een analistenrapport.
Zij zien de euro/dollar in juni op 1,10 staan, in december op 1,12 en in maart volgend jaar zelfs op 1,14.
Volgens UBS is het tij voor de Amerikaanse dollar aan het keren. Rond de jaarwisseling was iedereen nog idolaat van de dollar, maar inmiddels is die glans weer verdwenen, door de aankondiging van de hoge importheffingen vorige week woensdag door de Amerikaanse president Donald Trump.
UBS had voorzien dat de dollar zou stijgen, als Washington had gekozen voor een aanpak om land voor land op de korrel te nemen. Maar door alle landen wereldwijd tegelijk aan te pakken, is dit juist slecht voor de dollar.
De landen die door de heffingen worden getroffen kunnen terugslaan met heffingen op Amerikaanse goederen, wat slecht zou zijn voor de markten. Andere opties, zoals onderhandelen, stimuleren met overheidsgeld, of een ruimer monetair beleid, zijn dus beter, volgens de analisten. Stimulering door de Europese overheid zou goed zijn voor de dollar, en een ruimer monetair beleid minder goed. UBS verwacht dat de discussie in Europa over deze opties zal gaan in de komende weken.
Na de recente spurt omhoog denkt UBS dat de euro/dollar rond 1,10 zal consolideren tot er meer duidelijkheid komt. Volgens UBS heeft de Fed meer ruimte om de rente te verlagen dan de ECB en dat betekent dat de euro sterker zal worden als dit ook daadwerkelijk gebeurt.
De voorspelling is onzekerder dan gewoonlijk, merkten de analisten op. Op zeer korte termijn zou de euro kunnen terugzakken, maar op de middellange tot lange termijn zien de analisten juist meer voordelen voor de euro.