Beurs vandaag

Energieprijzen dalen ● rentes corrigeren ● winstnemingen op beurzen

|
Terug naar overzicht

Voor Sinterklaas is het weer een duur jaar geweest. Door de hoge inflatie zijn de prijzen van cadeaus verder gestegen, waardoor ze dit jaar misschien wat kleiner zullen uitvallen. Het goede nieuws is dat de inflatie vertraagt, steeds sterker dan verwacht, en de prijs van geld (= rente) omlaag kan. Dat maakt het vooruitzicht voor volgend jaar wat beter.

Olie- en gasprijs in neerwaartse trend

Ook gunstig is dat de gasprijs in Europa als een baksteen daalt: goed nieuws voor de energienota. Gisteren ging er weer bijna 8% af. Een megawattuur aardgas kost nu zo'n €40, het laagste niveau in bijna twee jaar! Dat maakt het weer iets goedkoper om je huis warm te houden. Het is opvallend hoeveel aanbiedingen ik langs zie komen om je energietarieven nu vast te zetten, om geen risico te lopen op hogere prijzen. Het zou ook zomaar kunnen betekenen dat energieleveranciers tegen (veel) hogere prijzen hebben ingekocht en je proberen te lokken met een 'welkomstbonus'. Er is niemand die de gasprijs kan voorspellen, maar de richting is al een tijdje omlaag, met slechts een korte opleving na de aanslagen van Hamas in Israël. Hetzelfde geldt voor de olieprijs. Daar ging gisteren weer een procentje van af. Een vat Brent-olie kost nu iets meer dan $78, het laagste niveau sinds juli en bijna 3% lager dan een jaar geleden. Daar hoeven we ook nog geen inflatiedruk van te verwachten.

Rentes corrigeren na scherpe daling

Dat de rente niet in één rechte lijn zal dalen, mag bekend zijn. Vandaar dat er soms even een correctie volgt, nadat beleggers net even iets te enthousiast zijn geweest over de verwachte renteverlagingen door de centrale banken. Gisteren sloten de rentes op de meeste Europese staatsobligaties dan ook iets hoger, al daalde de Duitse tienjaarsrente 1 basispuntje naar 2,35%. Op de obligatiemarkt stegen de rentes over een brede linie. De Amerikaanse tweejaarsrente steeg met 10 basispunten naar 4,64%, de tienjaarsrente steeg met 6 basispunten naar 4,25%.

Techaandelen doen stapje terug

Op de Europese beurzen waren beleggers, bij gebrek aan macro-economisch nieuws, op zoek naar richting. Hier en daar werd na de rally in de afgelopen weken wat winst genomen. De hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties leidden tot wat winstnemingen op Wall Street. Daar deden na de opening vooral techaandelen een stapje terug. Die trokken op hun beurt de koersen van Europese techaandelen (-1%) omlaag. Zoals wel vaker in de afgelopen weken, lagen de koersen van olieaandelen (-1,5%) het meest onder druk. Zolang de olieprijs niet opveert, kan de dalende trend voor olieaandelen aanhouden. Daarom houden we vooralsnog vast aan onze negatieve visie op aandelen uit de sector energie. De Stoxx Europe 600-index sloot 0,1% in de min, na een matte handelsdag met 20% lager dan gemiddelde omzetten. Hier en daar worden de boeken voor dit jaar richting de feestdagen al gesloten.

Winstnemingen op Wall Street

De omzetten op Wall Street waren gisteren iets hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 30 dagen. De stemming werd overheerst door wat winstnemingen, na de sterke rally sinds eind oktober. De Nasdaq daalde met 0,8% en de S&P 500-index leverde 0,5% in, nadat deze vrijdag nog op de hoogste stand sloot sinds maart vorig jaar. Het is heel normaal dat er na zo'n sterke rally even een pas op de plaats wordt gemaakt. De MOVE- en de VIX-index, de volatiliteitsgraadmeters van de staatsobligatiemarkt respectievelijk de S&P 500-index, liepen wat op na de scherpe daling in de voorgaande weken. Opvallend was gisteren de stijging van de Russell 2000-index (+1%), de index van small- en midcapaandelen die dit jaar flink is achtergebleven bij de S&P 500-index. Blijkbaar zijn er wat beleggers die hier nu juist kansen zien.

Ook Japanse inflatie vertraagt

Dat de vertraging van de inflatie een globale trend is, blijkt vanmorgen uit het Japanse inflatiecijfer van november. Met een vertraging van 3,2% naar 2,6% viel deze lager uit dan de verwachte 3%. Ook de definitieve stand van de Japanse inkoopmanagersindex is iets lager dan verwacht (49,6 tegenover 50 punten) en wijst op een groeivertraging. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat de Bank of Japan het zeer ruime monetaire beleid, in tegenstelling tot wat sommige analisten verwachten, snel zal omgooien. De rentes op Japanse staatsobligaties dalen dan ook. Toch is de yen vanmorgen sterker ten opzichte van de dollar, wat leidt tot lagere koersen op de beurs in Tokio. De Nikkei-index is 1,4% lager gesloten.

Kans op extra stimulering in China neemt af

Ook op de meeste andere Aziatische beurzen wordt vanmorgen wat winst genomen. De Hang Seng-index koerst ruim 2% lager en de beurs van Shanghai verliest 1,7%. De Chinese inkoopmanagersindex van nieuwsdienst Caixin is vorige maand gestegen van 50 naar 51,6 punten, wat wijst op aantrekkende economische groei. Dat is positief, zou je zeggen. Maar het betekent ook dat de kans op extra stimuleringsmaatregelen, waaronder lagere rentes, in China hierdoor afneemt. En dat vinden beleggers niet leuk. Goed nieuws is slecht nieuws in China. De Kospi-index is in Seoel 0,8% lager gesloten, de beurs van Australië verliest 0,9%. De futures op de Amerikaanse aandelenindices noteren op het moment van schrijven gemiddeld 0,4% lager, wat wijst op een lagere opening van Wall Street vanmiddag.

Agenda van vandaag

  • Definitieve inkoopmanagersindices uit Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en de eurozone
  • Producentenprijscijfers van de eurozone
  • Definitieve inkoopmanagersindices uit de VS

Goed om te weten

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen. Lees meer over de risico's van beleggen.

Deze publicatie is opgesteld namens ING Bank N.V., en slechts bedoeld ter informatie. ING Bank N.V. betrekt haar informatie van betrouwbaar geachte bronnen en heeft alle mogelijke zorg betracht om ervoor te zorgen dat ten tijde van de publicatie de informatie waarop zij haar visie in deze publicatie heeft gebaseerd niet onjuist of misleidend is. ING Bank N.V. geeft geen garantie dat de door haar gebruikte informatie accuraat of compleet is. De informatie in deze publicatie kan gewijzigd worden zonder enige vorm van aankondiging. Auteursrecht en rechten ter bescherming van gegevensbestanden zijn van toepassing op deze publicatie. Overneming van gegevens uit deze publicatie is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. ING Bank N.V. is statutair gevestigd te Amsterdam, handelsregister nr. 33031431, en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). ING Bank N.V. is onderdeel van ING Groep N.V.